ALAŞEHİR'DE SAM RÜZGARI BAĞLARI VURDU, REKOLTE KAYBI ÇİFTÇİYİ ENDİŞELENDİRDİ

DİĞER 23.06.2020 - 09:09, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ALAŞEHİR'DE SAM RÜZGARI BAĞLARI VURDU, REKOLTE KAYBI ÇİFTÇİYİ ENDİŞELENDİRDİ

Alaşehir ‘de 2 ile 4 Haziran arasında etkili olan havadaki nemi azaltarak yüksek oranda buharlaşmaya neden olan sam rüzgarları sonrası bağlarda zarara neden olduğu tespit edildi. Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası tarafında geçtiğimiz hafta bağlarda yapılan incelemelerde sam rüzgarının yanı sıra bilinçsiz bakım nedeniyle rekolte düşüklüğü tespit edildi.
Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası ekipleri tarafından üzüm bağlarında incelemelerde bulunuldu. Yapılan incelemelerde 2 ile 4 Haziran tarihleri arasında etkili olan ve sıcaklığı arttırarak buharlaşma meydana getiren sam rüzgarlarının üzüm tanelerine zarar verdiği ortaya çıktı. Öte yandan incelemelerde bilinçsiz bakım ve olumsuz hava şartları nedeniyle üzüm rekoltesinde yaklaşık yüzde 3 ile 15 oranında azalma bekleniyor. “AŞIRI SICAKLAR DA SİGORTA KAPSAMINA ALINMALIDIR” Aşırı sıcak havaların da sigorta kapsamına alınmasını istediklerini belirten Üzüm üreticisi Recep Bayındır, "Bağlarımızda 2, 3, 4 Haziran tarihinde yaşanan sam rüzgarı olayından dolayı salkımlar tanelerini silkti. Bağlarımızda yüzde 100'lere varan oranda zararlar oluştu. Bankalardan kredi kullandık borçlarımızı ödemekte zorlanacağız. Bu zararların sigorta kapsamına alınmasını istiyoruz, devletimizden destek istiyoruz."dedi. BAŞKAN TÜRK, “YÜZDE 5 İLE 15 ARASINDA ZARAR VAR” İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk de, "Dünyaca ünlü üzümün başkenti olan Alaşehir'de bazı bölgelerinde 2, 3, 4 Haziran'da esen sam rüzgarları sonucunda bazı hasarlar oluşmuştur. Alaşehir bölgemizin genelinde sam rüzgarlarının vermiş olduğu zararın yüzde 3 ile yüzde 5 civarında olmakla birlikte, Killik, Kemaliye ve Piyadeler bölgelerinde yüzde 15 civarındadır. Bazı Salkımlarda da yüzde 100 zarar vardır. Bundan dolayı da sam rüzgarlarının vermiş olduğu zarlarda TARSİM kapsamına girmesi gerekmektedir. Sam rüzgarları neticesinde de Saruhanlı, Manisa ve Gölmarmara bölgelerimizde de bu tür hasarlar vardır. Bunların da TARSİM sigortası kapsamına alması gerektiğini düşünüyoruz. TARSİM sigortası ayazda, dolu da Sigorta kapsamı içerisine alınmıştır. Sam rüzgarda bizim için çok çok önemli çünkü bu da rekolteyi olumsuz yönde etkilemektedir Sam rüzgarları da bir doğa olayı olduğu için TARSİM sigortası içerisine girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Her üreticimizin mutlaka ve mutlaka sigorta yaptırması gerekmekte. Zaten bunun yüzde ellisini devlet vermektedir. Sam rüzgarlarından dolayı olan zararlar da paket halinde yaptırmamız gerekmektedir."şeklinde konuştu.
Alaşehir ‘de 2 ile 4 Haziran arasında etkili olan havadaki nemi azaltarak yüksek oranda buharlaşmaya neden olan sam rüzgarları sonrası bağlarda zarara neden olduğu tespit edildi. Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası tarafında geçtiğimiz hafta bağlarda yapılan incelemelerde sam rüzgarının yanı sıra bilinçsiz bakım nedeniyle rekolte düşüklüğü tespit edildi.

Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası ekipleri tarafından üzüm bağlarında incelemelerde bulunuldu. Yapılan incelemelerde 2 ile 4 Haziran tarihleri arasında etkili olan ve sıcaklığı arttırarak buharlaşma meydana getiren sam rüzgarlarının üzüm tanelerine zarar verdiği ortaya çıktı. Öte yandan incelemelerde bilinçsiz bakım ve olumsuz hava şartları nedeniyle üzüm rekoltesinde yaklaşık yüzde 3 ile 15 oranında azalma bekleniyor.

“AŞIRI SICAKLAR DA SİGORTA KAPSAMINA ALINMALIDIR”

Aşırı sıcak havaların da sigorta kapsamına alınmasını istediklerini belirten Üzüm üreticisi Recep Bayındır, "Bağlarımızda 2, 3, 4 Haziran tarihinde yaşanan sam rüzgarı olayından dolayı salkımlar tanelerini silkti. Bağlarımızda yüzde 100'lere varan oranda zararlar oluştu. Bankalardan kredi kullandık borçlarımızı ödemekte zorlanacağız. Bu zararların sigorta kapsamına alınmasını istiyoruz, devletimizden destek istiyoruz."dedi.

BAŞKAN TÜRK, “YÜZDE 5 İLE 15 ARASINDA ZARAR VAR”

İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk de, "Dünyaca ünlü üzümün başkenti olan Alaşehir'de bazı bölgelerinde 2, 3, 4 Haziran'da esen sam rüzgarları sonucunda bazı hasarlar oluşmuştur. Alaşehir bölgemizin genelinde sam rüzgarlarının vermiş olduğu zararın yüzde 3 ile yüzde 5 civarında olmakla birlikte, Killik, Kemaliye ve Piyadeler bölgelerinde yüzde 15 civarındadır. Bazı Salkımlarda da yüzde 100 zarar vardır. Bundan dolayı da sam rüzgarlarının vermiş olduğu zarlarda TARSİM kapsamına girmesi gerekmektedir. Sam rüzgarları neticesinde de Saruhanlı, Manisa ve Gölmarmara bölgelerimizde de bu tür hasarlar vardır. Bunların da TARSİM sigortası kapsamına alması gerektiğini düşünüyoruz. TARSİM sigortası ayazda, dolu da Sigorta kapsamı içerisine alınmıştır. Sam rüzgarda bizim için çok çok önemli çünkü bu da rekolteyi olumsuz yönde etkilemektedir Sam rüzgarları da bir doğa olayı olduğu için TARSİM sigortası içerisine girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Her üreticimizin mutlaka ve mutlaka sigorta yaptırması gerekmekte. Zaten bunun yüzde ellisini devlet vermektedir. Sam rüzgarlarından dolayı olan zararlar da paket halinde yaptırmamız gerekmektedir."şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.