Alaşehir'de YAPRAK sezonu açıldı

EKONOMİ 14.04.2017 - 15:31, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Alaşehir'de YAPRAK sezonu açıldı

Alaşehirlilerin ve üzüm üreticilerin büyük yan gelirlerinden olan taze bağ yaprarğı sezonu açıldı. 4 ay sürmesi beklenen sezonun kilogram başı fiyat tarifesi, 3.50 TL'den startı verildi. Alaşehir'de yaklaşık 300 tezgahta alım yapılması bekleniyor.
Alaşehir'de taze bağ yaprağı sezonu açıldı. Yaprakların kilosu 3.50 TL'den alıcı buluyor. İlerleyen günlerde bu fiyatların düşmesi bekleniyor. Üreticilerin yan gelirlerinden biri olan ve genellikle bayanların toparladığı yaprak, günde 35 ile 50 kilo arasında toplana biliyor. Yaz ve kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden olan yaprak dolması için salamura basılmaya da başlandı. SARI: SEZON 75 GÜN SÜRÜYOR Sezonun açılmasıyla birlikte konuyla ilgili olarak gazetemize bilgiler veren Yaprak ticareti yapan Tacir Himmet Sarı, yaprak sezonunun ortalama 120 gün sürdüğünü belirterek, "Biz sezonu 10 Nisan'da açtık. 10 Ağustos'a kadar sürmesini bekliyoruz. Günde ortalama 3.5 ton alım yapıyoruz. Alaşehir'de yaklaşık 300 tezgahta alım yapılıyor. Bu da 600 tonluk bir alış veriş demek. Bunun neticesinde, günde yaklaşık 2 milyon TL'lik sirkülasyon olur demektir. Bu da gösteriyor ki; yaprak ekonomisi, üzümle yarışıyor. Aynı zamanda ciddi bir istihdam oluşturduğu da ortadadır. Sadece bizim tezgahta 80-100 arası kişiden alım yapılıyor. Alaşehir geneline vurulduğunda bu da ortalama günde 3000 kişi demektir. Bunun yanında tezgahlarda asgari 4 kişi daha çalıştırıyor."dedi. "ALIŞ-VERİŞ PEŞİN PARA İLE YAPILIYOR" Alış-verişlerin genellikle peşin para ile yapıldığını da ifade eden Sarı, "Biz alımlarımızı nakit para ile yapıyoruz. Günde ortalama 15-20 bin TL ödeme gerçekleştiriyoruz. Günde 50-60 kişiden alım yapıyoruz. Toplama işlemini aileler birlikte yapıyor. Günde yaklaşık 2 milyon TL'nin Alaşehir'e girmesi ekonomimizi de canlandırıyor. Çarşı pazarda hareketlilik artıyor."şeklinde konuştu.
Alaşehirlilerin ve üzüm üreticilerin büyük yan gelirlerinden olan taze bağ yaprarğı sezonu açıldı. 4 ay sürmesi beklenen sezonun kilogram başı fiyat tarifesi, 3.50 TL'den startı verildi. Alaşehir'de yaklaşık 300 tezgahta alım yapılması bekleniyor.

Alaşehir'de taze bağ yaprağı sezonu açıldı. Yaprakların kilosu 3.50 TL'den alıcı buluyor. İlerleyen günlerde bu fiyatların düşmesi bekleniyor. Üreticilerin yan gelirlerinden biri olan ve genellikle bayanların toparladığı yaprak, günde 35 ile 50 kilo arasında toplana biliyor. Yaz ve kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden olan yaprak dolması için salamura basılmaya da başlandı.

SARI: SEZON 75 GÜN SÜRÜYOR

Sezonun açılmasıyla birlikte konuyla ilgili olarak gazetemize bilgiler veren Yaprak ticareti yapan Tacir Himmet Sarı, yaprak sezonunun ortalama 120 gün sürdüğünü belirterek, "Biz sezonu 10 Nisan'da açtık. 10 Ağustos'a kadar sürmesini bekliyoruz. Günde ortalama 3.5 ton alım yapıyoruz. Alaşehir'de yaklaşık 300 tezgahta alım yapılıyor. Bu da 600 tonluk bir alış veriş demek. Bunun neticesinde, günde yaklaşık 2 milyon TL'lik sirkülasyon olur demektir. Bu da gösteriyor ki; yaprak ekonomisi, üzümle yarışıyor. Aynı zamanda ciddi bir istihdam oluşturduğu da ortadadır. Sadece bizim tezgahta 80-100 arası kişiden alım yapılıyor. Alaşehir geneline vurulduğunda bu da ortalama günde 3000 kişi demektir. Bunun yanında tezgahlarda asgari 4 kişi daha çalıştırıyor."dedi.

"ALIŞ-VERİŞ PEŞİN PARA İLE YAPILIYOR"

Alış-verişlerin genellikle peşin para ile yapıldığını da ifade eden Sarı, "Biz alımlarımızı nakit para ile yapıyoruz. Günde ortalama 15-20 bin TL ödeme gerçekleştiriyoruz. Günde 50-60 kişiden alım yapıyoruz. Toplama işlemini aileler birlikte yapıyor. Günde yaklaşık 2 milyon TL'nin Alaşehir'e girmesi ekonomimizi de canlandırıyor. Çarşı pazarda hareketlilik artıyor."şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.