Alaşehirli kadınlar da yeni geleneğe uydu

DİĞER 08.02.2018 - 07:50, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Alaşehirli kadınlar da yeni geleneğe uydu

Son yıllarda kurutularak tüketilmeye başlanan Cennet Elması, Alaşehir’in geleneğini değiştirdi. Cennet elması kahve yanında ikram edilmeye başlandı. Tazesinin 1 TL’ ye kadar satıldığı piyasada, kurusu 40 TL’ye kadar alıcı bulabiliyor.
Alaşehir’de özellikle Kavaklıdere Mahallesi bölgesinde üzüme alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan Cennet Elması piyasaya kuru olarak ta sürülünce, fiyatları birden değişti. Kış aylarının vazgeçilmez kuru meyvesi haline gelen Cennet Elması  tazesi pazarda 1 TL’ye kadar düşerken,  kış aylarında kuru olarak tüketiliyor. Kurutulmuş cennet elması fiyatı 25-40 TL arasında alıcı bulabiliyor. Son yıllarda özellikle dağlık alanlarda bulunan  Kavaklıdere,  Horzumalayaka, Horzumembelli, Horzumkeserler gibi mahallelerde  yetiştirilmeye başlayan, ancak tazesinin piyasada istenilen düzeyde rağbet görmemesi üzerine, bir çok üreticinin Cennet Elması alanlarını sökmeye hazırlandığı bir sırada kurusunun rağbet görmesi üreticileri sevindirdi. Kuru olarak piyasaya sürülen Cennet Elması hem ihracat ürünü haline geldi, hem de  Alaşehir’de bir geleneği başlattı. Alaşehirliler evlerine gelen misafirlerine kahvenin yanında lokum, çikolata yerine kurutulmuş  cennet elması ikram etmeye başladılar. Yeni gelenek ile ilgili Alaşehirli ev kadınların görüşlerini aldık. GELENEK DEĞİŞTİ Alaşehir’de oturan Özgül Yüksel (76), "Cennet elmasının kurusunu yeni tanıdık. Çok güzel, harika bir meyve. Eskiden kahvenin  yanında şeker, çikolata, lokum verilirdi, şimdi gelenek değişti. Kahvenin yanında cennet elması ikram ediliyor. Çokta seviyoruz, gelenek değişti. Bağları söküp, yerine cennet elması dikmeli." dedi. Mukaddes Güzelsoy (79) da "Bizim çocukluğumuzda,  kahvenin yanında akide şekeri ikram ederlerdi. Şimdi de cennet elması ikram ediliyor, herkese tavsiye ederiz, almanızı tavsiye ederiz."dedi. CENNET ELMASI YENİ YENİ YAGINLAŞIYOR Alaşehir Ziraat  Odası başkanı Necdet Türk de  özellikle Kavaklıdere Mahallesi bölgesinde yaklaşık 250 dekar alanda üretimi yapılan cennet elması ağacının halen sayısının yaklaşık 3 bin civarında olduğunu belirterek, özellikle  kurusunun piyasada tutulmasıyla meyveye olan rağbeti daha da arttığını belirtti. Türk, 2017 yılında ilk defa İngiltere’ye 10 ton dolayında  Cennet Elması kurusu ihracatı yapıldığını sözlerine ekledi.
Son yıllarda kurutularak tüketilmeye başlanan Cennet Elması, Alaşehir’in geleneğini değiştirdi. Cennet elması kahve yanında ikram edilmeye başlandı. Tazesinin 1 TL’ ye kadar satıldığı piyasada, kurusu 40 TL’ye kadar alıcı bulabiliyor.

Alaşehir’de özellikle Kavaklıdere Mahallesi bölgesinde üzüme alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan Cennet Elması piyasaya kuru olarak ta sürülünce, fiyatları birden değişti. Kış aylarının vazgeçilmez kuru meyvesi haline gelen Cennet Elması  tazesi pazarda 1 TL’ye kadar düşerken,  kış aylarında kuru olarak tüketiliyor. Kurutulmuş cennet elması fiyatı 25-40 TL arasında alıcı bulabiliyor.

Son yıllarda özellikle dağlık alanlarda bulunan  Kavaklıdere,  Horzumalayaka, Horzumembelli, Horzumkeserler gibi mahallelerde  yetiştirilmeye başlayan, ancak tazesinin piyasada istenilen düzeyde rağbet görmemesi üzerine, bir çok üreticinin Cennet Elması alanlarını sökmeye hazırlandığı bir sırada kurusunun rağbet görmesi üreticileri sevindirdi. Kuru olarak piyasaya sürülen Cennet Elması hem ihracat ürünü haline geldi, hem de  Alaşehir’de bir geleneği başlattı. Alaşehirliler evlerine gelen misafirlerine kahvenin yanında lokum, çikolata yerine kurutulmuş  cennet elması ikram etmeye başladılar. Yeni gelenek ile ilgili Alaşehirli ev kadınların görüşlerini aldık.

GELENEK DEĞİŞTİ

Alaşehir’de oturan Özgül Yüksel (76), "Cennet elmasının kurusunu yeni tanıdık. Çok güzel, harika bir meyve. Eskiden kahvenin  yanında şeker, çikolata, lokum verilirdi, şimdi gelenek değişti. Kahvenin yanında cennet elması ikram ediliyor. Çokta seviyoruz, gelenek değişti. Bağları söküp, yerine cennet elması dikmeli." dedi.

Mukaddes Güzelsoy (79) da "Bizim çocukluğumuzda,  kahvenin yanında akide şekeri ikram ederlerdi. Şimdi de cennet elması ikram ediliyor, herkese tavsiye ederiz, almanızı tavsiye ederiz."dedi.

CENNET ELMASI YENİ YENİ YAGINLAŞIYOR

Alaşehir Ziraat  Odası başkanı Necdet Türk de  özellikle Kavaklıdere Mahallesi bölgesinde yaklaşık 250 dekar alanda üretimi yapılan cennet elması ağacının halen sayısının yaklaşık 3 bin civarında olduğunu belirterek, özellikle  kurusunun piyasada tutulmasıyla meyveye olan rağbeti daha da arttığını belirtti. Türk, 2017 yılında ilk defa İngiltere’ye 10 ton dolayında  Cennet Elması kurusu ihracatı yapıldığını sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.