ASIRLIK ŞEYH SİNAN CAMİİ, BÜTÜN İHTİŞAMIYLA AYAKTA DURUYOR

KÜLTÜR 15.06.2020 - 09:48, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ASIRLIK ŞEYH SİNAN CAMİİ, BÜTÜN İHTİŞAMIYLA AYAKTA DURUYOR

Alaşehir'de yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken, mimari yapısında üstün bir sanat değeri ve ince bir zarafet taşıyan Şeyh Sinan Camii, asırlardır tüm ihtişamıyla ayakta duruyor. Tarihi Camii, hakkında bir çok rivayet bulunmaktadır. Şeyh Sinan Hazretlerinin geldiği ilk yıllarda, o dönemin halkının zulmüne maruz kaldığı günümüze kadar dilden dile dolarak, geldiği biliniyor.
Alaşehir'in önemli tarihi değerleri arasında yer alan Şeyh Sinan Camisi, ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Bu eser; külliye, cami, tekke, kütüphane, türbe ve hazîre ile küçük bir yapılar topluluğu meydana getiriyor. Ancak günümüzde, bu yapılardan sadece cami, türbe ve hazîrenin küçük bir parçası kalmıştır. Türbenin kitâbesinden caminin, Bursa’dan gelerek Alaşehir’e yerleşen Emîr Sultan’ın halifelerinden Şeyh Sinan Efendi (ö. 887/1482) tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Alaşehir'de 1969 yılında meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem sırasında minaresinde meydana gelen hasar üzerine, minaresi yıkılarak aslına uygun şekilde yeniden yapılmış ve ibadete açılmıştır. Cami avlusunda yer alan türbede Şeyh Sinan Efendi ve yakınlarına ait sandukalar bulunmaktadır. MUHTAR YILMAZ: CAMİİ, İLÇEMİZİN NADİDE TARİHİ ESERLERİNDENDİR Şeyh Sinan Mahallesi'nin 43 yıllık muhtarı Mustafa Yılmaz caminin, Alaşehir' in Osmanlı topraklarına katılmasıyla, buraya yerleşmeye karar kılan ve fatihlerden olduğu anlaşılan, Mahmut Fakih oğlu ve Bursa' da mefdun Emir Sultan halifesi Şeyh Sinan tarafından yaptırıldığını belirtti. Şeyh Sinan camiinin avlusunda bulunan türbenin ise, 1465 yılında yapıldığını belirterek; " Şeyh Sinan Camii, Osmanlı sanatının ilk dönemlerinde olduğu gibi çok kubbeli ulu cami tipinde ele alınmış. Asıl mekan 6 kubbe ile, son cemaat mahali 3 kubbe ile örtülüdür. Kubbelerin kurşunla kaplı olduğu bilinmektedir. Tarihi ve sanat değeri olan bu camiinin zaviye ve kütüphanesi yangın sonucunda yıkılmıştır."dedi. "ESKİ CAMİLERDE DAHA FAZLA MANEVİ HAVA TENEFFÜS EDEREK NAMAZ KILINABİLİYOR" Eski camilerde ibadet etmenin farklı bir duygu olduğunu belirten mahalle sakilerinden Ali Kaya ise; " Böyle bir camide insan namaz kılıp ibadet ettiği zaman daha huşu içinde, daha mütevazı, daha güzel ve daha manevi bir hava teneffüs ederek namaz kılıyor. Buraya gelince adeta canlı tarihi yaşıyorum. Bu camiye gelir gelmez ilk olarak Şeyh Sinan Efendi Hazretleri ile burada kabirlerde yatanlara dua ediyorum. Bu cami ve türbe, mahallemiz için yaşayan bir tarih."dedi. 
Alaşehir'de yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken, mimari yapısında üstün bir sanat değeri ve ince bir zarafet taşıyan Şeyh Sinan Camii, asırlardır tüm ihtişamıyla ayakta duruyor. Tarihi Camii, hakkında bir çok rivayet bulunmaktadır. Şeyh Sinan Hazretlerinin geldiği ilk yıllarda, o dönemin halkının zulmüne maruz kaldığı günümüze kadar dilden dile dolarak, geldiği biliniyor.

Alaşehir'in önemli tarihi değerleri arasında yer alan Şeyh Sinan Camisi, ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Bu eser; külliye, cami, tekke, kütüphane, türbe ve hazîre ile küçük bir yapılar topluluğu meydana getiriyor. Ancak günümüzde, bu yapılardan sadece cami, türbe ve hazîrenin küçük bir parçası kalmıştır. Türbenin kitâbesinden caminin, Bursa’dan gelerek Alaşehir’e yerleşen Emîr Sultan’ın halifelerinden Şeyh Sinan Efendi (ö. 887/1482) tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Alaşehir'de 1969 yılında meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem sırasında minaresinde meydana gelen hasar üzerine, minaresi yıkılarak aslına uygun şekilde yeniden yapılmış ve ibadete açılmıştır. Cami avlusunda yer alan türbede Şeyh Sinan Efendi ve yakınlarına ait sandukalar bulunmaktadır.

MUHTAR YILMAZ: CAMİİ, İLÇEMİZİN NADİDE TARİHİ ESERLERİNDENDİR

Şeyh Sinan Mahallesi'nin 43 yıllık muhtarı Mustafa Yılmaz caminin, Alaşehir' in Osmanlı topraklarına katılmasıyla, buraya yerleşmeye karar kılan ve fatihlerden olduğu anlaşılan, Mahmut Fakih oğlu ve Bursa' da mefdun Emir Sultan halifesi Şeyh Sinan tarafından yaptırıldığını belirtti. Şeyh Sinan camiinin avlusunda bulunan türbenin ise, 1465 yılında yapıldığını belirterek; " Şeyh Sinan Camii, Osmanlı sanatının ilk dönemlerinde olduğu gibi çok kubbeli ulu cami tipinde ele alınmış. Asıl mekan 6 kubbe ile, son cemaat mahali 3 kubbe ile örtülüdür. Kubbelerin kurşunla kaplı olduğu bilinmektedir. Tarihi ve sanat değeri olan bu camiinin zaviye ve kütüphanesi yangın sonucunda yıkılmıştır."dedi.

"ESKİ CAMİLERDE DAHA FAZLA MANEVİ HAVA TENEFFÜS EDEREK NAMAZ KILINABİLİYOR"

Eski camilerde ibadet etmenin farklı bir duygu olduğunu belirten mahalle sakilerinden Ali Kaya ise; " Böyle bir camide insan namaz kılıp ibadet ettiği zaman daha huşu içinde, daha mütevazı, daha güzel ve daha manevi bir hava teneffüs ederek namaz kılıyor. Buraya gelince adeta canlı tarihi yaşıyorum. Bu camiye gelir gelmez ilk olarak Şeyh Sinan Efendi Hazretleri ile burada kabirlerde yatanlara dua ediyorum. Bu cami ve türbe, mahallemiz için yaşayan bir tarih."dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.