Depreme ne kadar hazırlıklıyız?

GÜNDEM 03.06.2017 - 10:13, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Depreme ne kadar hazırlıklıyız?

Jeoloji Mühendisi Mehmet Çelik, Alaşehir ve çevresinin 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, " Bu gerçeği kabul edip bunla yaşamayı öğrenmeliyiz. Binalarımızın temelleri sadece ekonomik değil zemine uygun temellerle inşa edilmelidir" dedi.
Jeoloji Mühendisi ve Alaşehir Üzüm Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelik, son günlerde sıkça yaşadığımız depremler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Alaşehir Belediyesinde jeoloji mühendisi istihdam edilmesi gerektiğini dile getiren Çelik, zemin etüd çalışmalarında kamusal denetim yapılması gerektiğini söyledi. "7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLASI" Manisa ve Alaşehir çevresinde tarihsel dönemlerden beri depremler meydana geldiğini hatırlatan Çelik, "Bölgemiz 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bölgemizde diri faylar mevcut olup 7 büyüklüğünde depremler üretmişlerdir ve 7 büyüklüğünde depremlerin olması bekleniyor ama zaman konusunda bir şey söylenemez.  5 büyüklüğünde meydana gelen depremler ise bu diri faylar ve buna bağlı kolların ürettiği depremlerdir. Alaşehir’deki fayların birbirleri ile bağlantılı Gediz Fay sistemleri var ve bu 150km uzunluğunda Sarıgöl’den Manisa’ya kadar uzanmaktadır. Bu fay sistemi içersinde kendi başına deprem üreten çok sayıda fay vardır. Bu faylar birbirleriyle etkileşim halinde olan faylardır birbirlerinin tetikleyebilir." dedi. ALAŞEHİR BELEDİYESİ JEOLOJİ MÜHENDİSİ BULUNDURMALI Alaşehir ve çevresinin 1. Derece deprem bölgesinde olduğunu kabul ederek bu gerçekle yaşamamız gerektiğine vurgu yapan Çelik, açıklamalarına şu sözlerle devam etti;  Binalarımızın temellerini, sadece ekonomik değil de, zemine uygun temellerle inşa edilmelidir.Peki, bu noktada bizler ne yapmalıyız, ne yapıyoruz. Öncelikle satın alacağımız dairenin, konumu, dolabı, fayansı, caddeye bakan kısmına bakıyoruz. Tabi ki bunlara bakacağız ama birde bakmamız gereken bir şey daha var. Binanın zemini hakkında ve o zemine uygun statik proje yapılıp yapılmadığına bakmamız gerekiyor. Vatandaş olarak bu teknik kısmı incelemek zor .'Nasıl olsa depreme uygun yapılmıştır. Birileri denetliyordur.' Diyorsunuzdur.  Maalesef Alaşehir’de zemin etütleri konusunda kamusal denetim olmadığı için sıkıntı vardır. Bu konu il ilgili yapı denetim şirketleri sorumlu olsalar da sonuçta yapı denetim şirketleri ticari bir oluşumdur. Çevre ilçe belediyeleri bünyelerinde jeoloji mühendisi bulundurarak zemin etütlerinin kontrolü hem de tüm verileri toplayarak ilçenin genel jeolojik yapısını ortaya koymaktadır. Bazı belediyeler ise birden fazla jeoloji mühendisi çalışmakta, jeotermal birimi kurmuşlardır. Oysaki Alaşehir'imiz de jeotermalin en etkili olduğu ilçe, depremin en etkilerini en fazla hissedilecek olan ilçemiz. Teknik olarak buna hazır olduğunu düşünmüyorum. Yetkililere sesleniyorum biran önce Belediye bünyesine jeoloji Mühendisi istihdam edilmeli, başta zemin etüt çalışmalarında kamusal denetim yapılmalıdır. Jeotermalin başkenti olacağız diyoruz, bunu jeoloji mühendisiyle teknik kısmını tamamlayalım"
Jeoloji Mühendisi Mehmet Çelik, Alaşehir ve çevresinin 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, " Bu gerçeği kabul edip bunla yaşamayı öğrenmeliyiz. Binalarımızın temelleri sadece ekonomik değil zemine uygun temellerle inşa edilmelidir" dedi.

Jeoloji Mühendisi ve Alaşehir Üzüm Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelik, son günlerde sıkça yaşadığımız depremler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Alaşehir Belediyesinde jeoloji mühendisi istihdam edilmesi gerektiğini dile getiren Çelik, zemin etüd çalışmalarında kamusal denetim yapılması gerektiğini söyledi.

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLASI"

Manisa ve Alaşehir çevresinde tarihsel dönemlerden beri depremler meydana geldiğini hatırlatan Çelik, "Bölgemiz 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bölgemizde diri faylar mevcut olup 7 büyüklüğünde depremler üretmişlerdir ve 7 büyüklüğünde depremlerin olması bekleniyor ama zaman konusunda bir şey söylenemez.  5 büyüklüğünde meydana gelen depremler ise bu diri faylar ve buna bağlı kolların ürettiği depremlerdir. Alaşehir’deki fayların birbirleri ile bağlantılı Gediz Fay sistemleri var ve bu 150km uzunluğunda Sarıgöl’den Manisa’ya kadar uzanmaktadır. Bu fay sistemi içersinde kendi başına deprem üreten çok sayıda fay vardır. Bu faylar birbirleriyle etkileşim halinde olan faylardır birbirlerinin tetikleyebilir." dedi.

ALAŞEHİR BELEDİYESİ JEOLOJİ MÜHENDİSİ BULUNDURMALI

Alaşehir ve çevresinin 1. Derece deprem bölgesinde olduğunu kabul ederek bu gerçekle yaşamamız gerektiğine vurgu yapan Çelik, açıklamalarına şu sözlerle devam etti;

 Binalarımızın temellerini, sadece ekonomik değil de, zemine uygun temellerle inşa edilmelidir.Peki, bu noktada bizler ne yapmalıyız, ne yapıyoruz. Öncelikle satın alacağımız dairenin, konumu, dolabı, fayansı, caddeye bakan kısmına bakıyoruz. Tabi ki bunlara bakacağız ama birde bakmamız gereken bir şey daha var. Binanın zemini hakkında ve o zemine uygun statik proje yapılıp yapılmadığına bakmamız gerekiyor. Vatandaş olarak bu teknik kısmı incelemek zor .'Nasıl olsa depreme uygun yapılmıştır. Birileri denetliyordur.' Diyorsunuzdur.  Maalesef Alaşehir’de zemin etütleri konusunda kamusal denetim olmadığı için sıkıntı vardır. Bu konu il ilgili yapı denetim şirketleri sorumlu olsalar da sonuçta yapı denetim şirketleri ticari bir oluşumdur. Çevre ilçe belediyeleri bünyelerinde jeoloji mühendisi bulundurarak zemin etütlerinin kontrolü hem de tüm verileri toplayarak ilçenin genel jeolojik yapısını ortaya koymaktadır. Bazı belediyeler ise birden fazla jeoloji mühendisi çalışmakta, jeotermal birimi kurmuşlardır. Oysaki Alaşehir'imiz de jeotermalin en etkili olduğu ilçe, depremin en etkilerini en fazla hissedilecek olan ilçemiz. Teknik olarak buna hazır olduğunu düşünmüyorum. Yetkililere sesleniyorum biran önce Belediye bünyesine jeoloji Mühendisi istihdam edilmeli, başta zemin etüt çalışmalarında kamusal denetim yapılmalıdır. Jeotermalin başkenti olacağız diyoruz, bunu jeoloji mühendisiyle teknik kısmını tamamlayalım"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.