ŞARAPLIK ÜZÜM 40 KURUŞ

EKONOMİ 15.08.2017 - 11:19, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ŞARAPLIK ÜZÜM 40 KURUŞ

Gediz Havzası’nda halk arasında temizlik olarak adlandırılan, artık üzüm fiyatları 40 kuruştan satılmaya başladı. Özellikle üzümünü yaş satmak isteyen üreticiler yaş satılmaya uygun olmayan üzümleri seçerek, şaraplık olarak satıyor. Şaraplık üzümlerin ayıklanmasıyla hem üzümde kalite artıyor, hem de üreticiler, artık durumda olan üzümlerini değerlendirmiş oluyorlar.
Alaşehir ovasında, bağlarda hummalı çalışma sürüyor. Üreticiler yetiştirdikleri üzümleri bir taraftan temizliyor, bir taraftan da sergiye yatırmaya başladı. Yaş olarak yetiştiren üreticiler, ıskarta olarak tabir edilen üzümleri keserek, şaraplık olarak satmaya başladı. Söz konusu üzümler, 40 Krş'tan alıcı buluyor. Bu sayede üzümde kalite artmış oluyor, artık olan üzümdeler de değerlenmiş oluyor. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk, "Üzüm sezonunun başlamasıyla,  özellikle ürününü yaş satmak isteyen üreticiler, ürünlerinin kalitesini artırmak için, temizlik seçimi yapmaları gerekiyor. Çünkü yaş üzüm alıcısı bağ alanına girdiği zaman üzümün albenisini görmesi gerekir. Ayıca halk arasında artık üzüm olarak değerlendirilen kalitesi düşük üzümler, ayıklanması gerekir. Ayıklanma sonucunda toplanan üzümler kurutmaya uygun olmayabilir. Bu üzümler şaraplık olarak değerlendiriliyor. Başta Alaşehir olmak üzere, Sarıgöl, Salihli gibi bölgelerde şaraplık üzüm alıcıları alımları sürdürmektedir. Ayrıca üzüm bağlarını örten üreticiler, bağ alanlarını sürekli kontrol ederek, aralıksız temizlik yapmaları gerekmektedir. Kalitesi düşük üzümleri kesmeleri gerekir. Şaraplık olarak kesilen üzümler genel olarak Alaşehir  Suma Fabrikası, İzmir ve  Afyon gibi merkezlerde işlenilmektedir.  Halk arasında şaraplık olarak adlandırılan üzümler suma yapımında kullanılmaktadır. Halen 40 kuruştan alıcı bulan üzümler arz talep doğrultusunda değişik fiyatlardan alıcı bulabiliyor."dedi.
Gediz Havzası’nda halk arasında temizlik olarak adlandırılan, artık üzüm fiyatları 40 kuruştan satılmaya başladı. Özellikle üzümünü yaş satmak isteyen üreticiler yaş satılmaya uygun olmayan üzümleri seçerek, şaraplık olarak satıyor. Şaraplık üzümlerin ayıklanmasıyla hem üzümde kalite artıyor, hem de üreticiler, artık durumda olan üzümlerini değerlendirmiş oluyorlar.

Alaşehir ovasında, bağlarda hummalı çalışma sürüyor. Üreticiler yetiştirdikleri üzümleri bir taraftan temizliyor, bir taraftan da sergiye yatırmaya başladı. Yaş olarak yetiştiren üreticiler, ıskarta olarak tabir edilen üzümleri keserek, şaraplık olarak satmaya başladı. Söz konusu üzümler, 40 Krş'tan alıcı buluyor. Bu sayede üzümde kalite artmış oluyor, artık olan üzümdeler de değerlenmiş oluyor.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk, "Üzüm sezonunun başlamasıyla,  özellikle ürününü yaş satmak isteyen üreticiler, ürünlerinin kalitesini artırmak için, temizlik seçimi yapmaları gerekiyor. Çünkü yaş üzüm alıcısı bağ alanına girdiği zaman üzümün albenisini görmesi gerekir. Ayıca halk arasında artık üzüm olarak değerlendirilen kalitesi düşük üzümler, ayıklanması gerekir. Ayıklanma sonucunda toplanan üzümler kurutmaya uygun olmayabilir. Bu üzümler şaraplık olarak değerlendiriliyor. Başta Alaşehir olmak üzere, Sarıgöl, Salihli gibi bölgelerde şaraplık üzüm alıcıları alımları sürdürmektedir. Ayrıca üzüm bağlarını örten üreticiler, bağ alanlarını sürekli kontrol ederek, aralıksız temizlik yapmaları gerekmektedir. Kalitesi düşük üzümleri kesmeleri gerekir. Şaraplık olarak kesilen üzümler genel olarak Alaşehir  Suma Fabrikası, İzmir ve  Afyon gibi merkezlerde işlenilmektedir.  Halk arasında şaraplık olarak adlandırılan üzümler suma yapımında kullanılmaktadır. Halen 40 kuruştan alıcı bulan üzümler arz talep doğrultusunda değişik fiyatlardan alıcı bulabiliyor."dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.