Türk, "DÜNYANIN EN DEĞERLİ MEYVESİ ÜZÜM"

DÜNYA 30.01.2020 - 09:37, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Türk, "DÜNYANIN EN DEĞERLİ MEYVESİ ÜZÜM"

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Türkiye’deki ve dünyadaki üzüm üretimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Türk, Türkiye’nin üzümde; dünyada alan bazında altıncı, üretim bazında da üçüncü olduğunu söyledi.
Bağcılık denilince ülkemiz ve dünyadaki yerinin önemini iyi analiz etmek gerektiğini vurgulayan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, “Dünyada bağcılığına baktığımız zaman 67,8 milyar dolarlık brüt üretim değeriyle dünyanın en değerle meyvesi üzüm olarak geçiyor. Yaklaşık 70 milyon dekarlık üretim alanıyla birinci sırada olup üretim miktarı olarak karpuz, muz, elmadan sonra 75 milyon ton üretimiyle üzüm 4. Sırada yer alıyor. Toplam dünyadaki üretimimiz 7 milyon hektarlık bir alanda 75 milyon tonluk bir üretim gerçekleşmekte.”dedi. “ALAN BAZINDA DÜNYADA 6. SIRADAYIZ” Ülkemizin yaş üzüm üretim miktarı açısından 6.sırada yer aldığını aktaran Türk, “Yaklaşık 4 milyon 200 bin tonluk bir üretimle. Alan bakımından da 5.sırada yer alıyor. Üzüm dediğimiz zaman özelikle Manisa için hemen akla ihracat ithalat rakamları geliyor.  Sofralık üzüm üretiminde Çin ile ve Hindistan’dan sonra 3. Sırada yer alırken, ihracatta 8. Sırada yer almaktayız. Tabi bu Amerikan Tarım Bakanlığı’nın verileridir. Kuru üzüm üretimine baktığımız zaman ise dünya kuru üzüm üretiminin 1,2 milyon tonluk bir üretimin yüzde 25’ini ülke olarak biz üretmekteyiz. İhracata baktığımız zaman açık ara dünya lideriyiz kuru üzüm ihracatında. Toplam 780 bin tonluk bir ihracat gerçekleşiyor dünyada. Bu bunun 250 bin tonunu ülke olarak biz gerçekleştiriyoruz.  Yıllık kuru üzümde ihracat rakamımız 500 milyon dolar civarlarında. Yaş üzüme baktığımız zaman bu 150 ila 250 milyon dolar arasında değişiyor yıllara bakmakla beraber. Yani yıllık toplam üzüm ihracatında ülke gelirimiz 700-750 milyon dolarları bulmakta.”diye konuştu. “ÜRETİMDE MANİSA BÖLGESİ AÇIK ARA BİRİNCİ SIRADA” Türkiye’deki üzümün hangi amaçla üretildiğinden bahseden Başkan Türk, şunları söyledi: “Türkiye olarak biz üretimimizin yarısını sofralık, yüzde 40 civarı kurutmalık, yüzde 10-12’si şaraplık olarak gerçekleşiyor. Tabi bağcılık dediğimizde rakamlarda bunu yansıtıyor. Manisa açık ara lider konumda. 4 milyon 200 bin tonluk üretimde 1-1,5 milyon tonluk üretim var Manisa’nın. Civarındaki illerle beraber Ege Bölgesi toplam ülke üretiminin yüzde 55-60’ını gerçekleştirmektedir.”
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Türkiye’deki ve dünyadaki üzüm üretimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Türk, Türkiye’nin üzümde; dünyada alan bazında altıncı, üretim bazında da üçüncü olduğunu söyledi.

Bağcılık denilince ülkemiz ve dünyadaki yerinin önemini iyi analiz etmek gerektiğini vurgulayan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, “Dünyada bağcılığına baktığımız zaman 67,8 milyar dolarlık brüt üretim değeriyle dünyanın en değerle meyvesi üzüm olarak geçiyor. Yaklaşık 70 milyon dekarlık üretim alanıyla birinci sırada olup üretim miktarı olarak karpuz, muz, elmadan sonra 75 milyon ton üretimiyle üzüm 4. Sırada yer alıyor. Toplam dünyadaki üretimimiz 7 milyon hektarlık bir alanda 75 milyon tonluk bir üretim gerçekleşmekte.”dedi.

“ALAN BAZINDA DÜNYADA 6. SIRADAYIZ”

Ülkemizin yaş üzüm üretim miktarı açısından 6.sırada yer aldığını aktaran Türk, “Yaklaşık 4 milyon 200 bin tonluk bir üretimle. Alan bakımından da 5.sırada yer alıyor. Üzüm dediğimiz zaman özelikle Manisa için hemen akla ihracat ithalat rakamları geliyor.  Sofralık üzüm üretiminde Çin ile ve Hindistan’dan sonra 3. Sırada yer alırken, ihracatta 8. Sırada yer almaktayız. Tabi bu Amerikan Tarım Bakanlığı’nın verileridir. Kuru üzüm üretimine baktığımız zaman ise dünya kuru üzüm üretiminin 1,2 milyon tonluk bir üretimin yüzde 25’ini ülke olarak biz üretmekteyiz. İhracata baktığımız zaman açık ara dünya lideriyiz kuru üzüm ihracatında. Toplam 780 bin tonluk bir ihracat gerçekleşiyor dünyada. Bu bunun 250 bin tonunu ülke olarak biz gerçekleştiriyoruz.  Yıllık kuru üzümde ihracat rakamımız 500 milyon dolar civarlarında. Yaş üzüme baktığımız zaman bu 150 ila 250 milyon dolar arasında değişiyor yıllara bakmakla beraber. Yani yıllık toplam üzüm ihracatında ülke gelirimiz 700-750 milyon dolarları bulmakta.”diye konuştu.

“ÜRETİMDE MANİSA BÖLGESİ AÇIK ARA BİRİNCİ SIRADA”

Türkiye’deki üzümün hangi amaçla üretildiğinden bahseden Başkan Türk, şunları söyledi: “Türkiye olarak biz üretimimizin yarısını sofralık, yüzde 40 civarı kurutmalık, yüzde 10-12’si şaraplık olarak gerçekleşiyor. Tabi bağcılık dediğimizde rakamlarda bunu yansıtıyor. Manisa açık ara lider konumda. 4 milyon 200 bin tonluk üretimde 1-1,5 milyon tonluk üretim var Manisa’nın. Civarındaki illerle beraber Ege Bölgesi toplam ülke üretiminin yüzde 55-60’ını gerçekleştirmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.