ÜZÜM ASMALARI KIŞ ORTASINDA FİLİZLENDİ

05.01.2021 - 14:42, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ÜZÜM ASMALARI KIŞ ORTASINDA FİLİZLENDİ

Alaşehir'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle bazı üzüm bağlarının filizlenmesi üreticiyi endişelendirdi. Üzüm üreticileri olası bir don olayında büyük zarar görme tehlikesiyle karşı karşıya.
Alaşehir'de üzüm asmaları kış mevsiminin ortasında filizlenmeye başladı. Üzümlerin vaktinden önce filizlenmesi üreticileri de endişelendirdi. Üzüm üreticileri önümüzdeki günlerde don olayı yaşanması halinde bütün filizlerin çürümesinden korkuyor. Büyük zarar verebilecek filizlenmelere karşı çiftçiler çaresiz durumda. “BAĞLAR İÇİN BU DURUM BÜYÜK BİR RİSK” Alaşehir’e bağlı Girelli Mahallesi’nde çiftçilik yapan Evren Kuzu, bağların yeşermesine şaşırdığını belirterek, "4 dönümlük bağımda üzüm yetiştiriyorum. Bağıma budak yapmak için geldiğimde, Ocak ayında olmamıza karşın çubukların filizlendiğini gördüm. Görünce şaşkınlık içerisinde kaldım. Bu sene doğru düzgün kış görmedik. Havalar yeteri kadar soğumadı. Bu yüzden bağlar uyumadı ve yeşermeye başladı. Önümüzdeki günlerde olası don ve dolu yağışı açan filizlerimiz için büyük risk oluşturuyor. Geçimimi bağcılık ile sağlıyorum. Yıllardır bağcılık yapıyorum kış ortasında ilk kez böyle bir şey ile karşılaşıyorum. Havalar bu şekilde sıcak olmaya devam ederse bağımın tamamı açacak. İlerleyen süreçte olası bir don olayında bağımın verimi tamamen gidecek.”dedi.  "BAĞLARIN EN AZ 600-700 SAAT SOĞUK GÖRMESİ GEREKİYOR" Üzüm bağlarında inceleme yapan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, ılık geçen kış aylarının bağlar için risk oluşturduğunu belirterek, "Bitkiler aşırı soğuktan zarar gördüğü gibi, kış aylarında belirli bir dönem soğuklanma ihtiyacı karşılanmadığında da olumsuzluk yaşanmaktadır. Bölgemizde kış ayı maalesef yeterince yaşanmadı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kış aylarında bağların en az 600-700 saat soğuk görmesi gerekiyor. Bağ gövdelerindeki sular çekilmediğinden, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bağların erken uyanmasına neden oluyor. Bu aylarda erken uyanma yapan asmalarda, mart ayında eksi 1 ve 2 dereceye düşen sıcaklıklar nedeni ile açılan gözler etkilenir. Bu kez de yan gözler çıkar, ama bunlarda da üzüm olmaz. Bölgemizde, Mart soğukları erken uyanma yapan üzüm bağlarında büyük zararlara neden olur. Bunun sonucunda ise çiftçilerimiz çok zor durumda kalır."diye konuştu. Türk, çiftçilerin yaşanan bu tür olaylardan zarar görmemeleri için TARSİM'e sigorta yaptırmaları uyarısında bulundu.
Alaşehir'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle bazı üzüm bağlarının filizlenmesi üreticiyi endişelendirdi. Üzüm üreticileri olası bir don olayında büyük zarar görme tehlikesiyle karşı karşıya.

Alaşehir'de üzüm asmaları kış mevsiminin ortasında filizlenmeye başladı. Üzümlerin vaktinden önce filizlenmesi üreticileri de endişelendirdi. Üzüm üreticileri önümüzdeki günlerde don olayı yaşanması halinde bütün filizlerin çürümesinden korkuyor. Büyük zarar verebilecek filizlenmelere karşı çiftçiler çaresiz durumda.

“BAĞLAR İÇİN BU DURUM BÜYÜK BİR RİSK”

Alaşehir’e bağlı Girelli Mahallesi’nde çiftçilik yapan Evren Kuzu, bağların yeşermesine şaşırdığını belirterek, "4 dönümlük bağımda üzüm yetiştiriyorum. Bağıma budak yapmak için geldiğimde, Ocak ayında olmamıza karşın çubukların filizlendiğini gördüm. Görünce şaşkınlık içerisinde kaldım. Bu sene doğru düzgün kış görmedik. Havalar yeteri kadar soğumadı. Bu yüzden bağlar uyumadı ve yeşermeye başladı. Önümüzdeki günlerde olası don ve dolu yağışı açan filizlerimiz için büyük risk oluşturuyor. Geçimimi bağcılık ile sağlıyorum. Yıllardır bağcılık yapıyorum kış ortasında ilk kez böyle bir şey ile karşılaşıyorum. Havalar bu şekilde sıcak olmaya devam ederse bağımın tamamı açacak. İlerleyen süreçte olası bir don olayında bağımın verimi tamamen gidecek.”dedi. 

"BAĞLARIN EN AZ 600-700 SAAT SOĞUK GÖRMESİ GEREKİYOR"

Üzüm bağlarında inceleme yapan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, ılık geçen kış aylarının bağlar için risk oluşturduğunu belirterek, "Bitkiler aşırı soğuktan zarar gördüğü gibi, kış aylarında belirli bir dönem soğuklanma ihtiyacı karşılanmadığında da olumsuzluk yaşanmaktadır. Bölgemizde kış ayı maalesef yeterince yaşanmadı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kış aylarında bağların en az 600-700 saat soğuk görmesi gerekiyor. Bağ gövdelerindeki sular çekilmediğinden, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bağların erken uyanmasına neden oluyor. Bu aylarda erken uyanma yapan asmalarda, mart ayında eksi 1 ve 2 dereceye düşen sıcaklıklar nedeni ile açılan gözler etkilenir. Bu kez de yan gözler çıkar, ama bunlarda da üzüm olmaz. Bölgemizde, Mart soğukları erken uyanma yapan üzüm bağlarında büyük zararlara neden olur. Bunun sonucunda ise çiftçilerimiz çok zor durumda kalır."diye konuştu.

Türk, çiftçilerin yaşanan bu tür olaylardan zarar görmemeleri için TARSİM'e sigorta yaptırmaları uyarısında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.