YAŞAM ÜÇGENİ NEDİR, NASIL OLUŞTURULUR? HAYAT ÜÇGENİ NASIL YAPILIR?

05.11.2020 - 10:38, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

YAŞAM ÜÇGENİ NEDİR, NASIL OLUŞTURULUR? HAYAT ÜÇGENİ NASIL YAPILIR?

Yaşanan İzmir depreminin etkileri sürüyor. Enkaz altından canlı çıkarılan çok sayıda kişi umut ışığı oluyor. Peki, deprem anında hayat kurtaran 'hayat üçgeni' nedir, nasıl yapılır? Yaşam üçgeni oluşturan çok sayıda kişinin deprem anında kendini koruma altına alabiliyor. İşte yaşam üçgeni ile ilgili detaylar.
Yaşam üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Hayat üçgeni nasıl yapılır? İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem çok sayıda yıkıma ve can kaybına neden oldu. Enkazdan sağ kurtulan kişilerin çoğu yaşam üçgeni ile hayata tutundular. Peki yaşam üçgeni nasıl yapılır? Hayat üçgeni nedir? DEPREM ANINDA YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR? HAYAT ÜÇGENİ NEDİR? Deprem anında kesinlikle panik yapılmamalıdır. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencereden uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir. DEPREM ANINDA NASIL KORUNMALI VE NELER YAPILMALI? Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır. Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır. Mutfak, imalathane, laboratuar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir. Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında ve ya yanında; koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır. Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır. YAŞAM ÜÇGENİ NASIL YAPILIR? Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK. Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN. Düşmemek için sabit bir yere TUTUN.
Yaşanan İzmir depreminin etkileri sürüyor. Enkaz altından canlı çıkarılan çok sayıda kişi umut ışığı oluyor. Peki, deprem anında hayat kurtaran 'hayat üçgeni' nedir, nasıl yapılır? Yaşam üçgeni oluşturan çok sayıda kişinin deprem anında kendini koruma altına alabiliyor. İşte yaşam üçgeni ile ilgili detaylar.

Yaşam üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Hayat üçgeni nasıl yapılır? İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem çok sayıda yıkıma ve can kaybına neden oldu. Enkazdan sağ kurtulan kişilerin çoğu yaşam üçgeni ile hayata tutundular. Peki yaşam üçgeni nasıl yapılır? Hayat üçgeni nedir?

DEPREM ANINDA YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR? HAYAT ÜÇGENİ NEDİR?

Deprem anında kesinlikle panik yapılmamalıdır. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencereden uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.

DEPREM ANINDA NASIL KORUNMALI VE NELER YAPILMALI?

Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır. Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır. Mutfak, imalathane, laboratuar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir. Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında ve ya yanında; koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır. Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL YAPILIR? Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK. Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN. Düşmemek için sabit bir yere TUTUN.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.