10 ADIMDA DAHA SAĞLIKLI VE TOK BİR RAMAZAN!
10 ADIMDA DAHA SAĞLIKLI VE TOK BİR RAMAZAN!
Özel Alaşehir Sarıkız Hastanesi Diyetisyeni Bilge Nur Yörük, Ramazan ayının başlaması nedeniyle beslenme önerilerinde bulundu. Yörük, 10 adımda daha sağlıklı ve tok bir ramazan ayı için şu önerilerde bulundu.
“Herkese yeniden merhaba.11 Ayın sultanı dediğimiz ramazan geldi çattı. Bu ay uyku düzenimizden beslenme düzenimize kadar birçok şey kimileri için değişecek gibi duruyor. Diğer 11 aydan farklı beslendiğimiz bu dönemin vücudumuza olan faydaları aslında saymakla bitmiyor. Ramazan orucu metabolizmayı ve sindirim sistemini dinlendiriyor, yağ yakımını hızlandırıyor, insülin direncini kırmaya yardımcı oluyor ve zihinsel fonksiyonları güçlendiriyor. Peki uzun saatler oruç tutarken beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Haydi gelin 10 adımda bunları toparlayalım.
- YEMEĞE MUTLAKA ÇORBA İLE BAŞLAYIN.
Uzun süre aç kalan mide için en iyi ilk besin çorbadır. Çok sıcak olmamak ile birlikte sakatat harici tükettiğiniz çorbalar tokluğunuz oluşmasında çok önemlidir.
- RAMAZAN PİDESİ VE TEREYAĞI İKİLİSİNDEN KAÇININ!!
Ramazan ayının olmazsa olmazı sıcak pide ve tereyağı. Ne kadar lezzetli olsa da tehlikeside o kadar büyük aslında. Özellikle tereyağını; trıgliserit ve kolesterol düzeyleri yüksek bireyler ve kalp rahatsızlığı olanların çok dikkatli tüketmesi gerekir.
- SAHURDA AKŞAMDAN KALAN YEMEKLERİ YEMEYİN!
Uyku saatleri arasında denk gelen sahur, ertesi günün açlığı için depo ve hazırlık öğünüdür. Ancak mümkün olduğunca hafif, kaliteli ve tok tutan besinler tercih edilmelidir. Bunların başında kahvaltılıklar, tam buğday ekmek ve olmazsa olmazımız günlük 1 adet yumurta tüketimi gelmektedir.
- MUTLAKA LİFLİ BESLENİN.
Uzun süre aç ve susuz kalan bağırsaklarda besinlerin ilerleyişi yavaşlayacağından dolayı kabızlık kimileri için kaçınılmaz olabilir. Bu yüzden sahur için söğüş yeşillikler; iftar için ise mutlaka salata ve sebze yemeğinin tüketilmesinde fayda var.
- HURMADAN VAZGEÇMEYİN.
Potasyum ve bitkisel demir kaynağı olan hurma hem kas, sinir sisteminiz için faydalı hem de tatlı isteğinizi giderebileceğiniz en doğal tatlı kaynaklarından biridir.
- AÇ KARIN İLE SPOR YAPMAYIN.
Özellikle spor yapan bireyler için oruç esnasında ağır sporlar pek önerilmez. İftardan 2-3 saat sonra yapılan egzersizler daha yararlı olacaktır.
- SUYUNUZU DOĞRU ZAMANDA İÇİN.
Uzun açlığın ardından iftarda çoğumuzun eli ilk su bardağına gitmektedir. İftarda tüketilen su şişkinlik yaratıp yemeklerinizi tam tüketememenize sebep olacaktır. Bu yüzden su tüketimi için en doğru zaman iftar sonrası ve sahur öncesine denk gelen saat dilimleridir. Bu aralıkta mutlaka en az 2 lt su tüketmeye özen gösterin.
- SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN.
Hem sindirimi hem de kan şekerine olan etkisi açısından iftar sonrası tüketilebilecek en güzel tatlılardan birisi güllaçtır. Küçük bir dilim güllaç ve yanında sevdiğiniz bir bitki çayı en sağlıklı ve leziz bir ara öğün olabilir.
İftar sonrası şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlar için papatya, rezene gibi çeşitli bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.
- SUSAMAMAK İÇİN TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN.
Daha rahat bir oruç geçirmek ve gün içerisinde daha az susamak istiyorsanız tuz, turşu tüketiminizi kısıtlayın. Buna salam, sosis, sucuk, çok tuzlu peynir/zeytin gibi şarküteri ürünleri de dahildir. “
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.