Alaşehir Gümrüğünden 2023 Yılında Rekor İhracat

EKONOMİ 02.01.2024 - 16:30, Güncelleme: 02.01.2024 - 16:30
 

Alaşehir Gümrüğünden 2023 Yılında Rekor İhracat

Manisa‘nın denizi ve limanı olmayan Alaşehir Gümrüğünden 2023 yılında 155 farklı kalemde 125 bini yaş olmak üzere toplam 230 bin ton ziraî eser 80 ülkeye ihraç edildi. Rekolte düşüklüğüne karşın yapılan ihracatla ülkeye 500 milyon dolar döviz girdisi kazandırıldığını aktaran Alaşehir Ticaret Borsası Lideri Hüseyin Soygür gayelerinin 2024 yılında bu sayıları daha da üstlere çekmek olduğunu söyledi.
Alaşehir Gümrük Müdürlüğü’nden 2023 yılında 80 farklı ülkeye ihracat yapıldı. Denizi ve limanı olmayan ilçedeki gümrükten toplam 11 bin 909 bin tır çıkış yaptı. Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm ihracatı, dünya genelinde yaşanan mildiyö hastalığına karşın sevindirici sayılara ulaştı. Alaşehir’den geçen yıl 155 kalemde toplam 230 bin ton ziraî eser ihracatı yapıldı. İhracatta 121 bin ton ile yaş üzüm başı çekerken, üzümü 30 bin ton ile kiraz, 6 bin ton ile armut, 5 bin ton ile domates ve elma takip ederken, 155 değişik kalemde eser ihracatı yapıldı. Alaşehir’den 80 farklı ülkeye ihracat Üzümün başşehri Alaşehir’den, çekirdeksiz sultaniye üzüm ihracatının en çok Rusya’ya yapıldığına dikkat çeken Alaşehir Ticaret Borsası Lideri Hüseyin Soygür, “Bu sene 230 bin ton ziraî besin eseri ihracatı yaptık. Bunun 121 bin tonu yaş üzüm olarak gitti. 80 farklı ülkeye ihracat yaptık. Maddi bedeli yaklaşık 500 milyon dolara yakındır. Geçen yıl ki sayılar da 500 milyon dolara yakındı. Üretim artışı olmaması bu sene sayılarımızın azalmasına neden oldu. Bu sene ihracat sayısının ve üretim sayılarının azalması ihracatımızı azalttı. Bunda en büyük faktör, üzümün olgunlaşma evresinde mildiyö hastalığına yakalandığı için üretimde büyük rekolte düşüklüğü oldu. Bunun haricinde Rusya Federasyonu, Bağımsız Devletler Topluluğundan Özbekistan’dan, Türkmenistan’dan, Azerbaycan’dan ve benzeri ülkelerden üzüm aldı. Birebir coğrafyada olduğumuz için üzüm ihracatını onlarda yapıyor. Onun için üzüm ihracatında biraz azalma var. Bunun haricinde Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız devam ediyor. Bizim burada yapmamız gereken üzümü daha kaliteli daha güzel bir eser, MRL bedelleri dünya standartları altında bir eser yetiştirirsek, üzümü çok daha rahat satabiliriz. Daha rahat pazar bulabiliriz. Bugün dünyanın güney yarım küresinde de üzüm yetiştiriliyor. Onlarla da rekabet ediyoruz lakin biz bu işi kaliteli ve yeterli bir eser geliştirerek âlâ bir üretim yaparsak, yeterli bir pazarlama yaparsak bu problemleri aşacağımıza inanıyorum” dedi. Alaşehir Gümrüğünden 2021 yılında 230 bin ton olarak gerçekleşen ihracat 2022 yılında 186 bin ton olarak gerçekleşmişti. 
Manisa‘nın denizi ve limanı olmayan Alaşehir Gümrüğünden 2023 yılında 155 farklı kalemde 125 bini yaş olmak üzere toplam 230 bin ton ziraî eser 80 ülkeye ihraç edildi. Rekolte düşüklüğüne karşın yapılan ihracatla ülkeye 500 milyon dolar döviz girdisi kazandırıldığını aktaran Alaşehir Ticaret Borsası Lideri Hüseyin Soygür gayelerinin 2024 yılında bu sayıları daha da üstlere çekmek olduğunu söyledi.

Alaşehir Gümrük Müdürlüğü’nden 2023 yılında 80 farklı ülkeye ihracat yapıldı. Denizi ve limanı olmayan ilçedeki gümrükten toplam 11 bin 909 bin tır çıkış yaptı.

Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm ihracatı, dünya genelinde yaşanan mildiyö hastalığına karşın sevindirici sayılara ulaştı. Alaşehir’den geçen yıl 155 kalemde toplam 230 bin ton ziraî eser ihracatı yapıldı. İhracatta 121 bin ton ile yaş üzüm başı çekerken, üzümü 30 bin ton ile kiraz, 6 bin ton ile armut, 5 bin ton ile domates ve elma takip ederken, 155 değişik kalemde eser ihracatı yapıldı.

Alaşehir’den 80 farklı ülkeye ihracat

Üzümün başşehri Alaşehir’den, çekirdeksiz sultaniye üzüm ihracatının en çok Rusya’ya yapıldığına dikkat çeken Alaşehir Ticaret Borsası Lideri Hüseyin Soygür, “Bu sene 230 bin ton ziraî besin eseri ihracatı yaptık. Bunun 121 bin tonu yaş üzüm olarak gitti. 80 farklı ülkeye ihracat yaptık. Maddi bedeli yaklaşık 500 milyon dolara yakındır. Geçen yıl ki sayılar da 500 milyon dolara yakındı. Üretim artışı olmaması bu sene sayılarımızın azalmasına neden oldu. Bu sene ihracat sayısının ve üretim sayılarının azalması ihracatımızı azalttı. Bunda en büyük faktör, üzümün olgunlaşma evresinde mildiyö hastalığına yakalandığı için üretimde büyük rekolte düşüklüğü oldu.

Bunun haricinde Rusya Federasyonu, Bağımsız Devletler Topluluğundan Özbekistan’dan, Türkmenistan’dan, Azerbaycan’dan ve benzeri ülkelerden üzüm aldı. Birebir coğrafyada olduğumuz için üzüm ihracatını onlarda yapıyor. Onun için üzüm ihracatında biraz azalma var. Bunun haricinde Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız devam ediyor. Bizim burada yapmamız gereken üzümü daha kaliteli daha güzel bir eser, MRL bedelleri dünya standartları altında bir eser yetiştirirsek, üzümü çok daha rahat satabiliriz. Daha rahat pazar bulabiliriz.

Bugün dünyanın güney yarım küresinde de üzüm yetiştiriliyor. Onlarla da rekabet ediyoruz lakin biz bu işi kaliteli ve yeterli bir eser geliştirerek âlâ bir üretim yaparsak, yeterli bir pazarlama yaparsak bu problemleri aşacağımıza inanıyorum” dedi.

Alaşehir Gümrüğünden 2021 yılında 230 bin ton olarak gerçekleşen ihracat 2022 yılında 186 bin ton olarak gerçekleşmişti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.