Alaşehir'de jeotermal sempozyumu

GÜNDEM 16.05.2016 - 10:04, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Alaşehir'de jeotermal sempozyumu

Alaşehir Ziraat Odası ve İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen Manisa İli Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Çevresel Etkileri Sempozyumu Alaşehir Bağcılık Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu'na yapıldı.
Sempozyuma Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan, Hacettepe Jeoloji Mühendisliği, Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şakir Şimşek, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Yüksek Meslek Okulu öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Aksoy, Prof. Dr. Alper Baba, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Tokgöz, Türkerler Jeotermal Enerji sorumlusu Metin Yazman, Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası başkanı Mehmet Çelik ve vatandaşlar katıldı.   ÇELİK: MEVZUATTA BOŞLUKLAR SÖZ KONUSU   Sempozyumun yöneticiliğini İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan yaparken, sempozyumun açılış konuşmasını yapan Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Çelik gerçekleştirdi. Çelik konuşmasında, "İlimiz ve ülkemiz açısından jeotermal sektörün yeni bir sektör olması mevzuattaki boşluklar ve uygulamalardaki yetersizlikler jeotermal kaynakların doğru kullanımına engel olduğu gibi bir takım çevresel sorunlarda doğurmaktadır. Bu nedenle jeotermal kaynak kullanım politikalarını ve çevresel etkileri ile ilgili yöntemler oluşturulmalıdır."dedi.   KARAÇOBAN: ÜZÜMÜMÜZÜN YOK OLMASINA İZİN VERMEYİZ   Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban ise, "Yerel yönetim olarak üzümümüzün yok olmasına izin vermeyiz. Hiç bir yasa insanların mutsuzluğu için yapılamaz. Jeotermal enerjinin katma değerinden Alaşehirlilerin en iyi şekilde yararlanması yönünde çalışmalarımız sürecektir."şeklinde konuştu.   TÜRK: KAMUSAL DENETİM ŞART   Sempozyumun ortaklarından olan Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk de yaptığı konuşmada, ekonomik ve çevresel etkilerinin araştırılması için bir komisyon kurmayı amaçladıklarını söyledi. Türk,"Komisyonun hazırlayacağı raporları yetkili mercilere ulaştırarak, gereken tedbirlerin alınmasını talep edeceğiz. Bizler jeotermale karşı değiliz. Ama, insani ve çevresel etkilerini asgariye indirilmesini ve kamusal denetimin uzman bir ekip tarafından yapılmasını istiyoruz. Dünyanın en kaliteli üzümünün zarar görmemesi için gerekenlerin yapılmasını arzuluyoruz."ifadelerini kullandı. 2 oturum üzerinden yapılan sempozyumda; Prof. Dr. Şakir Şimşek, "Türkiye'de Jeotermal kaynak aramalarında yeni gelişmeler, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa İlinin Jeolojik yapısı ile jeotermal enerji potansiyeli arasındaki ilişki, Prof. Dr. Niyazi Aksoy Alaşehir'de Jeotermal sahaların işletilmesi ve beklenen sorunlar, Prof. Dr. Alper Baba Jeotermalin yer altı sularına çevresel etkileri, Naim Özdamar Jeotermalin tarıma ve toprağa çevresel etkileri, Necdet Türk Jeotermal uygulamaların çevresel etkilerine halkın bakış açısı ve Yrd. Doç. Dr. Sevgi Tokgöz Güneş Jeotermal atıksu yönetimi, hakkında bilgilendirmede bulundu. Sempozyumun son bölümünde tartışma, soru-cevap ve genel bir değerlendirme yapıldı.  
Alaşehir Ziraat Odası ve İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen Manisa İli Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Çevresel Etkileri Sempozyumu Alaşehir Bağcılık Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu'na yapıldı.

Sempozyuma Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan, Hacettepe Jeoloji Mühendisliği, Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şakir Şimşek, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Yüksek Meslek Okulu öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Aksoy, Prof. Dr. Alper Baba, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Tokgöz, Türkerler Jeotermal Enerji sorumlusu Metin Yazman, Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası başkanı Mehmet Çelik ve vatandaşlar katıldı.

 

ÇELİK: MEVZUATTA BOŞLUKLAR SÖZ KONUSU

 

Sempozyumun yöneticiliğini İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan yaparken, sempozyumun açılış konuşmasını yapan Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Çelik gerçekleştirdi. Çelik konuşmasında, "İlimiz ve ülkemiz açısından jeotermal sektörün yeni bir sektör olması mevzuattaki boşluklar ve uygulamalardaki yetersizlikler jeotermal kaynakların doğru kullanımına engel olduğu gibi bir takım çevresel sorunlarda doğurmaktadır. Bu nedenle jeotermal kaynak kullanım politikalarını ve çevresel etkileri ile ilgili yöntemler oluşturulmalıdır."dedi.

 

KARAÇOBAN: ÜZÜMÜMÜZÜN YOK OLMASINA İZİN VERMEYİZ

 

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban ise, "Yerel yönetim olarak üzümümüzün yok olmasına izin vermeyiz. Hiç bir yasa insanların mutsuzluğu için yapılamaz. Jeotermal enerjinin katma değerinden Alaşehirlilerin en iyi şekilde yararlanması yönünde çalışmalarımız sürecektir."şeklinde konuştu.

 

TÜRK: KAMUSAL DENETİM ŞART

 

Sempozyumun ortaklarından olan Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk de yaptığı konuşmada, ekonomik ve çevresel etkilerinin araştırılması için bir komisyon kurmayı amaçladıklarını söyledi. Türk,"Komisyonun hazırlayacağı raporları yetkili mercilere ulaştırarak, gereken tedbirlerin alınmasını talep edeceğiz. Bizler jeotermale karşı değiliz. Ama, insani ve çevresel etkilerini asgariye indirilmesini ve kamusal denetimin uzman bir ekip tarafından yapılmasını istiyoruz. Dünyanın en kaliteli üzümünün zarar görmemesi için gerekenlerin yapılmasını arzuluyoruz."ifadelerini kullandı.

2 oturum üzerinden yapılan sempozyumda; Prof. Dr. Şakir Şimşek, "Türkiye'de Jeotermal kaynak aramalarında yeni gelişmeler, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa İlinin Jeolojik yapısı ile jeotermal enerji potansiyeli arasındaki ilişki, Prof. Dr. Niyazi Aksoy Alaşehir'de Jeotermal sahaların işletilmesi ve beklenen sorunlar, Prof. Dr. Alper Baba Jeotermalin yer altı sularına çevresel etkileri, Naim Özdamar Jeotermalin tarıma ve toprağa çevresel etkileri, Necdet Türk Jeotermal uygulamaların çevresel etkilerine halkın bakış açısı ve Yrd. Doç. Dr. Sevgi Tokgöz Güneş Jeotermal atıksu yönetimi, hakkında bilgilendirmede bulundu.

Sempozyumun son bölümünde tartışma, soru-cevap ve genel bir değerlendirme yapıldı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.