Alaşehir’de Zeytin ağaçlarını bit sardı

YAŞAM 24.04.2024 - 12:09, Güncelleme: 24.04.2024 - 12:09
 

Alaşehir’de Zeytin ağaçlarını bit sardı

Alaşehir’in zenginliklerinden biri olan zeytinde, baharın gelmesiyle hummalı bir çalışma başladı. Zeytinlerin bakımı sırasında ağacın ve tomurcukların üzerinde zeytin biti (pamucak) bulan üreticiler tedirgin. Üreticiler, hastalık ile birlikte verim kaybı yaşanmasından endişe duyuyor.
Zeytin pamuklu biti, zeytin ağaçlarına verdiği zararla bilinmektedir. Özellikle bahar aylarında zeytinde dikkat edilmesi gereken en önemli zararlılardan biridir. Zeytin pamuklu biti, zeytin ağaçlarında çiçek oluşumundan meyve bağlamasına kadar verimi etkileyen birçok faktöre zarar vermektedir. Zeytinde bulunan çiçek tomurcuk ve saplarının öz suyunu emerek bitkinin güçsüzleşmesine çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olur. Zeytin tomurcuklarının özellikle boğum aralarında pamuksu bir yapı oluşturur. Öz suyu emilen çiçek tomurcuklarında sararmalar görülür ve zamanla kuruyarak dökülür. Zararlı popülasyonu arttıkça orantılı bir şekilde verdiği zarar da artar. "BU SENE DAHA FAZLA GÖRÜLDÜ" Alaşehir’de zeytin üreticiliği  yapan Hakan Kocataş, geçtiğimiz senelere oranla bu sene zeytin ağaçlarında bitlenmenin biraz daha fazla olduğunu belirterek; "Yüksek kesimleriden ziyade ovada zeytin bitlenmesi bu sene daha yoğun görülmeye başladı. Bu bitler gözle görülmeyecek kadar küçük.  Yumurtlama dönemindeler ve sıcak zamanlarda ortaya çıkarlar. Yumurtadan çıkan larvalar zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına,  tomurcukların dökülmesine sebep olur.  Zeytin ağaçlarında bit olup olmadığı üzerinde çıkan yeşilliklerden anlaşılabilir. Eğer üzeri pamukla kaplanmışsa o zeytin ağacında bit var demektir. Bu durumda ilçe tarım müdürlüğü yetkililerinden yada bir ziraat mühendisinden destek isteyip ona göre ilaçlama yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Alaşehir’in zenginliklerinden biri olan zeytinde, baharın gelmesiyle hummalı bir çalışma başladı. Zeytinlerin bakımı sırasında ağacın ve tomurcukların üzerinde zeytin biti (pamucak) bulan üreticiler tedirgin. Üreticiler, hastalık ile birlikte verim kaybı yaşanmasından endişe duyuyor.

Zeytin pamuklu biti, zeytin ağaçlarına verdiği zararla bilinmektedir. Özellikle bahar aylarında zeytinde dikkat edilmesi gereken en önemli zararlılardan biridir. Zeytin pamuklu biti, zeytin ağaçlarında çiçek oluşumundan meyve bağlamasına kadar verimi etkileyen birçok faktöre zarar vermektedir.

Zeytinde bulunan çiçek tomurcuk ve saplarının öz suyunu emerek bitkinin güçsüzleşmesine çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olur. Zeytin tomurcuklarının özellikle boğum aralarında pamuksu bir yapı oluşturur. Öz suyu emilen çiçek tomurcuklarında sararmalar görülür ve zamanla kuruyarak dökülür. Zararlı popülasyonu arttıkça orantılı bir şekilde verdiği zarar da artar.

"BU SENE DAHA FAZLA GÖRÜLDÜ"

Alaşehir’de zeytin üreticiliği  yapan Hakan Kocataş, geçtiğimiz senelere oranla bu sene zeytin ağaçlarında bitlenmenin biraz daha fazla olduğunu belirterek; "Yüksek kesimleriden ziyade ovada zeytin bitlenmesi bu sene daha yoğun görülmeye başladı. Bu bitler gözle görülmeyecek kadar küçük.  Yumurtlama dönemindeler ve sıcak zamanlarda ortaya çıkarlar. Yumurtadan çıkan larvalar zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına,  tomurcukların dökülmesine sebep olur. 

Zeytin ağaçlarında bit olup olmadığı üzerinde çıkan yeşilliklerden anlaşılabilir. Eğer üzeri pamukla kaplanmışsa o zeytin ağacında bit var demektir. Bu durumda ilçe tarım müdürlüğü yetkililerinden yada bir ziraat mühendisinden destek isteyip ona göre ilaçlama yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.