Alaşehir’de esnafı zor günler bekliyor!

Bakanlık Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinin ülke genelinde esnaf verdiği kredi faizlerini yükseltildi. Yapılan güncellemeyle birlikte yıllara göre faiz oranları da değişti. Örnek olarak 11 Eylül 2011 ile 9 Eylül 2022 yılları arasında alınan kredinin faiz oranı yüzde 7,5 iken güncellemeyle birlikte yüzde 17’e çıktı.

Alaşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kıymık, “Esnaf kefalet kooperatiflerinden kredi kullanan esnaflarımıza maalesef kötü bir haber geldi. Geçmişe dönük kredi faizlerine ortalama yüzde 10’luk artış yapıldı. İnsanların hesabını kitabını yapıp kullandığı kredileri daha sonra ‘şartlar değişti’ diyerek arttırmak kabul edilemez. Geçmiş yıllarda alınan kredilerin faiz oranlarını arttırmak, zaten zorda olan Alaşehir esnaf ve sanatkarını daha da zora sokacaktır” dedi.

“DEVLET BÜYÜKLERİMİZ SESİMİZİ DUYACAKTIR”

Zor günler geçiren esnaf için alınan bu kararın esnafları daha da zora sokacağını belirten ve uygulamanın düzeltileceğini umut ediyoruz diyen Başkan Ahmet Kıymık, “Esnafların ortağı oldukları kredi ve kefalet kooperatiflerinden önceden çektikleri ve kullandıkları kredilere yeni faiz oranları uygulandı.

Yüzde 7,5 faiz ile kredi kullanan esnafların yeni faiz oranı yüzde 17 olurken; yüzde 25 faiz ile kredi çeken esnaf ödemelerini bunda sonra yüzde 29 faizle yapacak. Yani her bir taksitte yaklaşık 5 ile 10 bin arasında esnafa ekstra yük getiren bir uygulama oldu bu. Esnafımız oldukça zor günler geçirirken böylesine bir karar esnafın belini daha da büker. Devlet büyüklerimizin sesimizi duyacağına inanıyoruz” dedi. 

Yeni uygulamaya göre faiz oranları şu şekilde güncellendi;

%7,5 ile Kredi Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %17

%8,5 ile Kredi Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %18

%9,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %21

%12,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %24

%15 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %24

%17,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %25

% 20 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %26

%22,5 ile Çekenlerin Yeni faiz oranı %27

%24 ile çekenlerin Yeni Faiz Oranı %28

%25 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %29 olarak artırıldı.