ALAŞEHİR’DE KURULAN SAADET ZİNCİRİ SİSTEMİ ÇÖKTÜ, 60 MİLYON TL BUHAR OLDU

İ.A. emniyete götürülmeden önce mağdurlara, kendisinin de sisteme çok para kaptırdığını ve para verdiği kişilerin Akbaba operasyonunda tutuklandığını söyledi. Mağdurlardan bir kısmı İ.A.'nın bu iddiasını doğruladı. Sisteme para kaptıranlar, Akbaba Operasyonunda tutuklanan kişilerin arasında İ.A.'nın paraları teslim ettiği kişilerin olduğunu söylediler. İ.A., Akbaba Operasyonu sonrası tüm ödemeler dengesinin bozulduğunu ve sözde kâr payı adı altındaki saadet zinciri çöktüğünü belirtti.

ALAŞEHİR'DEKİ DOLANDIRICILIK SİSTEMİ NASIL İŞLEDİ?

Alaşehir'de kâr payı adı altında kurulan saadet zinciri sistemi yaklaşık bir yıl önce başladı. Alaşehir‘de özel bir zincir market firmasının Alaşehir, Salihli, Turgutlu bölgeleri sorumlu müdürü olarak görev yapan İ.A (40) isimli şahıs, İzmir merkezli bir suç örgütünün ağına düştü. Şebeke, İ.A.'ya; "ellerinde yüklü miktarda uygun fiyattan sofralık çay şekeri olduğunu, sisteme para sokması durumunda satılan şekerlerden kar payı alacağı" söyledi. Şebekenin söylediklerine ikna olan İ.A.'yı sisteme dahil oldu. Sistemli dolandırıcılık olayı bu süreçten sonra hız kazandı.

"ÇEVREMDEKİLERE İYİLİK OLSUN DİYE SİSTEME DAHİL ETTİM"

Olayın patlak vermesi ve basına yansıması üzerine açıklama yapan İ.A.'da kandırıldığını iddia etti. Dolandırıcılık sistemini öngöremediğini belirten İ.A.; "Ben de çok fazla paramı kaptırdım. İlk etapta düzgün bir şekilde ödeme yapıldı. Şeker satışlarından elde edilen gelirlerden kâr payı veriliyordu. Düzenli olarak ödeme alıyordum. Bende çevremdekilerin de bu işten kazanç sağlamaları için sisteme girmelerini önerdim. Kötü bir amacım yoktu. Bende kandırıldım. Hakkımda çıkan kaçma ve dolandırma haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Ailemin ve kendi güvenliğim açısından Alaşehir'den ayrıldım" şeklinde açıklamada bulundu.    

SÜREÇ İ.A.'NIN SİSTEME GİRMESİYLE HIZ KAZANDI

İddiaya göre şebekenin tuzağına düşürülen İ.A.'nın sisteme girmesiyle, Alaşehir'de olay hızla yayıldı. Mağdurlar, ilçede özel bir markette uzun yıllardır üst düzey yöneticilik yapan İ.A.'ya güvendikleri için istemeden de olsa bu sistemin bir parçası haline geldiklerini ifade ettiler. Sisteme dahil edilen vatandaşlar satılan şekerlerden elde edilen kâr paylarının düzenli ödendiğini gördükçe, olay daha geniş çevrelere yayıldı. Mağdurlar, ilk etapta düşük meblağlar ile sisteme girdiler. Ellerindeki nakit paralar ile sisteme giren ve düzenli ödemeleri gören bir çok vatandaş ise yüklü miktarlarda kredi çekerek hepsini sisteme dahil ettiler. Ancak geçtiğimiz günlerde İzmir ve Manisa'da yapılan Akbaba Operasyonu sistemi çökertti. Operasyon sonucu hesaplarına bloke konan İ.A. para aldığı mağdurlara ödeme yapamadı. 

SİSTEM 'AKBABA' OPERASYONU'NDA ÇÖKTÜ

İzmir ve Manisa'daki 'Akbaba' operasyonunda 9 zanlı tutuklandı İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, özellikle Ödemiş ve Tire ilçelerinde 'ihaleye fesat karıştırma' başta olmak üzere 'silahlı tehdit', 'darp', 'kasten yaralama', 'nitelikli yağma', 'şantaj' gibi çok sayıda suça karıştıkları belirlenen suç örgütüne yönelik operasyon düzenledi. Hiyerarşik yapılanmış, aile tipi mafya şeklinde örgütlenmiş, suç işlemeyi sürekli hale getirmiş ve bu suçları işlemek için elverişli malzemelere sahip olduğu tespit edilen K.A.'nın liderlik ettiği suç örgütüne yönelik operasyona 'Akbaba' adı verildi. Operasyona, 54 ekip halinde toplam 135 personel katıldı. İzmir'in Ödemiş ve Tire ilçeleri ile Manisa'daki toplam 24 ev, 5 iş yeri ve 16 araca yapılan eş zamanlı baskınlarda; 3 tabanca, 4 tüfek, çok sayıda mermi ve av tüfeği kartuşu, bir miktar kokain ve esrar, çeşitli isimler adına düzenlenmiş çok sayıda senet, imza beyannamesi, tapu örneği, çek, makbuz ve çeşitli doküman ele geçirildi. Gözaltına alınan 18 şüpheliden 9'u tutuklandı. İ.A.'nın iddiasına göre Alaşehir'de ki saadet zincirinin tepe isminin de tutuklular arasında yer aldı.