ALAŞEHİR'DE "SAĞLIK İÇİN HAREKET ET" GÜNÜ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü Farkındalık Yürüyüşüne Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr. Metin Gümüş, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Onur Katar, Öğrenciler, Öğretmenler katıldı.
Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr. Metin Gümüş yaptığı açıklamada; “10 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için “Sağlık İçin Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir.”dedi
“Günümüzde en önemli halk sağlığı sorunları arasında bulunan başlıca bulaşıcı olmayan hastalıklar; kalp ve damar hastalıkları, kanser ve şeker hastalığıdır. İskemik kalp hastalıklarının yaklaşık 30’unun, diyabetin 27’sinin, meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık 21-25’inin ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Düzenli ve yeterli fiziksel aktivite yaşam beklentisini ve yaşam kalitesini arttırmaktadır. Fiziksel aktivite yapan insanlarda fiziksel aktivite yapmayanlara göre ölüm riski daha düşük bulunmuştur.”şeklinde konuşan Gümüş, açıklamasının devamında da şunları söyledi:
“GÜMÜŞ, SAĞLIK İÇİN EN ÖNEMLİ SPOR YÜRÜYÜŞDÜR”
“Gün içinde yapılan aktivitelerin artırılması sadece hastalıkların tedavisinde değil, hastalık ortaya çıkmadan hastalığı önlemede çok etkilidir. Düzenli fiziksel aktivite; kardiyovasküler sistemi korur, kan basıncını azaltır, LDL kolesterol seviyesini azaltır, HDL kolesterol seviyesini arttırır, insülin duyarlılığını arttırır, bağışıklığı arttırır, enerji dengesi ve vücut ağırlığı kontrolü için anahtar role sahiptir. Diyabet riskini azaltır, genetik yatkınlık ile ortaya çıkması muhtemel diyabeti geciktirir, diyabete bağlı komplikasyonları ve felç kalma riskini düşürür. Meme ve kolon kanserindeki çeşitli sebeplere bağlı ölümleri azalttığı çalışmalarla gösterilmiş olup uyku kalitesini arttırır ve uyku bozukluklarının tedavisinde etkilidir. Kemik sağlığını geliştirir, kas gücünü ve dayanıklılığı arttırır, düşme sonrası oluşabilecek kalça ve omurga kırığı riskini azaltır. Stresle başa çıkma, davranışın bilişsel kontrolü ve mekânsal hafızayı geliştirme gibi etkiler sağlamakta, depresyona karşı koruyucu olupantidepresan ilaçlara yardımcı bir tedavi olarak kullanılmaktadır.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN AKTEVİTE ÇOK ÖNEMLİ
Tüm bunların yanında aktif yaşam tarzı, daha mutlu ve zinde hmenin en basit ve kolay yollarından biridir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir.
Her gün 10.000 bin adım hedefi ile enerjik ve mutlu htirecek, sağlığın için öneriler: Düzenli yürüyüş yap,Asansör yerine merdiven kullan,Kısa mesafeleri yürü, Aracını uzağa park et,Bir durak önce in,Mümkünse işe yürüyerek ya da bisiklet ile git.”