ALAŞEHİR'DE SON USTA VE SON ÇEKİÇ SESLERİ!

Tahsin Köseoğlu, Alaşehir'de bulunan son kalaycı ustası olarak dikkat çekiyor. İlçede 7 nolu çarşıda kalaycılık yapan 70 yaşındaki Tahsin ustayı vatandaşlar, işini sevmesi ve hayranlıkla yapmasından dolayı takdirle karşılıyor. Dede mesleğini devam ettiren Tahsin Köseoğlu, unutulan kalay ustalığı işini ilçede yaşatmaya çalışıyor. Yaklaşık 55 yıldır bu işi yaptığını belirten Köseoğlu, mesleğin kaybolup gitmesinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Tahsin Köseoğlu, “Dede mesleğim olan kalaycılık, dedemden bana geçti. Ben de ilçemizde bu mesleği yapan son kalaycı ustasıyım. Benden başka bu işi yapan kalmadı. Benimle birlikte bu meslek de yok olup gidecek" ifadelerini kullandı.

RADYOLAR ÜZEYİR USTA'NIN ELİNDE YARIM ASIRDIR YENİDEN HAYAT BULUYOR

Alaşehir'de 40 yılı aşkın süredir radyo tamirciliği yapan 64 yaşındaki Üzeyir Kökten, mesleğe 12 yaşında çıraklıkla başladı ve bugün hala 7 nolu çarşıdaki dükkanında radyo tamir etmeye devam ediyor. Tamir ettiği cihazların yerini teknolojik ürünler alsa da Kökten, mesleğini tutkuyla sürdürmekte ve gelecek kuşaklara aktarmakta kararlı.

"VAR OLAN USTALAR GİTTİKTEN SONRA MESLEK DE BİTER"

Eski cihazları hala tamir için getirenlerin olduğunu ifade eden Üzeyir Kökten, şunları söyledi: "Baba yadigarı, dede yadigarı gibi hediye ve hatıra ürünler tamire geliyor. Çok eskilerde zaten yayın yok. Yayıncılık tamamen FM'e geçti. Eski radyolar; orta, uzun ve kısa dalga olarak geçiyorlar. Çok eski teypler var hala çalışır durumda. Ufak tefek arızları oluyor onları da tamir ederek kullanılır hale getiriyoruz" dedi.

Radyo kullanımının yıllar içerisinde azaldığını dile getiren Kökten, "Gerçek anlamda radyo kullanıcıları hala var. Günümüzde radyo imal edilmiyor, radyo üretimi yok artık. Şimdi telefonlarda radyo var. Benim burada dinlediğim radyo 40 seneden beri çalıyor. Bizim yaşlarımızdaki insanlar bu tip cihazlar kullanıyorlar. Ama gençler eski şarkıları, eski türküleri telefonlardan dinliyorlar. Radyonun verdiği hissi telefondan alamazsın. Onun içindeki çekim alanı daha geniş. Telefonlar internet üzerinden yayını alıyorlar. Müzikten anlayan bir kişi plak veya şerit bandı veya normal kaseti dinler ve arasındaki farkı anlar. Eğer müzikten anlıyorsa tabi. Bizler bu mesleği gücümüzün yettiği yere kadar yaşatacağız. Mesleğin yaşaması için usta yetişmiyor, çırak yok. Var olan ustalar gittikten sonra meslek de biter" ifadelerini kullandı.