Akçay, Üzüm üreticilerinin sorunları dinledi

MHP Alaşehir İlçe Teşkilatı'nın organize ettiği program dahilinde Alaşehir'e gelen MHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Alaşehirli üreticilerin sorunlarını dinledi. İlk olarak partili lokaline gelen Akçay, burada partililerle selamlaştı. Daha sonra Ticaret Borsası'na geçen Akçay, Borsa Başkanı Hüseyin Soygür'den bilgiler aldı. Soygür yaptığı konuşmada, " Manisa-İzmir- Denizli milletvekillerinin birlik sağlamasıyla üzüm fiyatları yükselebilir. Aksi taktirde bu çalışmalardan bu güne kadar bir sonuç alamadık. Fındıkta yaşanan birlikteliğin üzüm içinde sağlanmasını istiyoruz. Üzümde devlet desteğinin sağlanmasını istiyoruz. Ankara’ya gidelim toplantılar yapalım. Üzüm için mutlaka bir platform oluşturmamız gerekiyor. Bu platformda da bölge milletvekillerimizin mutlaka rol alması gerekir."dedi.

Başkan Soygür'ü dinledikten sonra söz alan Akçay, "Biz varız. Ancak 2009 yılında zamanın bakanı fındık için 1 milyar TL destek için önerge hazırladığında, biz tamam dedik, ancak listede üzüm içinde destek bulunsun, dedik. Bazı milletvekilleri oylama sırasında meclisten ayrılıverdiler, biz yine destek için varız."dedi.

Daha sonra Uçak Kardeşler İşletmesine geçen ve yetkililerle görüşen Akçay, üreticinin bağında da incelemelerde bulundu.

TÜRK: ÜRETİCİLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Temasları kapsamında Alaşehir Ziraat Odası'nı da ziyaret eden Akçay, üreticileri dinledi. Kalabalık üreticilerin katıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Necdet Türk, üzüm üreticisinin sıkıntılarını anlattı. Türk, "2017 yılı yaş ve kuru üzüm hasat sezonuna, 2016 yılından ekonomik darboğazla giren üreticilerimiz, bu yılda maalesef umduğunu bulamadı. Rusya kapılarını açmış ve kuru üzümde en yüksek ihracat rakamlarına ulaşılmış, buna rağmen üreticinin bin bir zahmet ve eziyetle yetiştirdiği ürün ederini bulmamıştır. Üreticilerimizin derdine derman olabilmek için, oda olarak etkili ve yetkili mercilere ulaşılmış, hatta; yaşanan sıkıntılar ve çözüm yolları raporlaştırılarak, başta bakanlık ve bölge milletvekilleri olmak üzere tüm tarımla alakalı kurum ve kuruluşlara ulaştırılmıştır. Biz üzerimize düşenden fazlasını yapmaya devam ediyoruz. Üreticilerimize üvey evlat muamelesi yapılıyor."dedi.

AKÇAY: SORUNLARIN ÇÖZÜM MERCİSİ HÜKÜMETTİR

Üreticileri de dinleyen Akçay, önce sıkıntıların teşhisini yaptı, sonra çözüm yolları hakkında bilgiler verdi. Sorunların çözüm mercisinin hükümet olduğunu belirten Akçay, "İlgili ve yetkili mercilere ulaştırılacak bilgilere sahip olduk. TBMM ve değişik platformlarda üzümle ilgili sıkıntıları ve çözüm yollarını hep dillendiriyoruz. Bu yıl çok farklı. Üzüm ülkemizin tarımsal markası ve en büyük ihracat kalemidir. 500 milyon dolar gelir elde ediyoruz. Bu sektörden 200 bin aile geçimini sağlıyor. Tarımsal girdiler her yıl artmasına karşın, ürünün değeri ya düşüyor ya da yerinde sayıyor. Üzümün ortalama maliyet hesabı 4 TL olmuş, bu günkü ederi 5 TL'nin altına düşmemesi gerekir. 2002'de yaş üzüm 80 kuruş iken bu yıl 75 kuruş'tan satılır hale gelmiş."dedi.

"ÜZÜMDE DEVLET POLİTİKASI ŞART OLDU"

Sorunların teşhisinin ardından çözüm yolları hakkında da bilgiler veren Akçay, "Önce rekolte spekülasyonlara son verilmesi gerekiyor. Çünkü rekolte çok yüksek açıklandığından fiyatlar düşüyor. Rekoltenin devlet kontrolünde açıklanması sağlanmalı. Okul üzümü projesi devam etmeli. TARİŞ, üzüm avans fiyatlarını en geç Ağustos başı açıklamalıdır. Üzüme devlet müdahale kurumu oluşturulmalı. Üretim planlaması yapılmalı. Üzüm tanıtım grubu aktifleştirilmeli ve pazar payının çoğaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı. Lisanslı depoculuk bir an önce hayat geçirilmeli. Havza bazlı üretim ilk önce üzümden başlanmalı. Üzümde devlet politikası oluşturulmalı ve bakanlık nezdinde bağcılık daire başkanlığı kurulmalıdır."şeklinde çözüm yollarını açıkladı.