Kalıntısız asma yaprağı elde etmek için bağcılara uyarı
Piyasaya kalıntısız asma yaprağı arzı için, ilaçlama yapılmamış bağlardan yaprak toplanması ve zirai ilaç kalıntısı olmayan yaprakların ticaretinin yapılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada “Lezzetli tadı ve kalitesinden dolayı Sultaniye üzümünün yaprağı taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edilmektedir. Ayrıca üzümün oluşumu için gerekli uzun süre boyunca bağcılar için asma yaprağı satımı da önemli bir ek gelir kaynağı olmaktadır. Zaman zaman ilaç kalıntısı riski nedeniyle iç ve dış pazarda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Avrupa Birliği'ne ihraç edilecek salamuralık asma yaprağı partileri zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutulmaktadır. İç piyasada da kalıntısız güvenli gıda temini tüm tüketicilerin en doğal hakkıdır. İlaç kalıntısı olmayan ürün temininde, Müdürlüğümüz çalışmalarının yanında çiftçilerimizin ve yaprak ticareti yapan kişilerin de bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Yaprak ticaretinin devamı ve insanlarımızın temiz ve sağlıklı yaprak tüketmelerini sağlamak için, sektördeki herkesin sorumluluklarını yerine getirerek piyasaya kalıntısız ürün arz etmeleri gerekmektedir.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, üreticiden tüketiciye zirai ilaç kalıntısı olmayan güvenilir ürün ulaştırılması yönünde denetim ekiplerince her türlü çalışmalar yapılmaktadır. Taze ve salamuralık asma yaprağı ticaretinin yoğun olduğu yerlerden, denetim ekiplerimizce kalıntı analizi yapılmak üzere numune alınmaya başlanmıştır. Analiz sonucu uygun olmayan üreticilere 5996 Sayılı Kanun çerçevesince yasal işlem uygulanacaktır.
İlaç kalıntısı olmayan güvenilir gıda üretiminde, çiftçiler ile yaprak ticareti yapan kişilerin, kurallara uygun bir şekilde üretim ve alım-satım yapmaları sorunu büyük ölçüde çözecektir. Bilindiği gibi üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Fakat yaprak toplanacaksa üreticilerin uyması gereken birtakım hususlar söz konusudur. Sağlıklı ürün elde etmek ve ihracatın devam etmesi için zirai ilaç kalıntılarına ve bununla ilgili kurallara dikkat etmek gerekmektedir.
Bunun için, yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama yapılmış bağdan (atılan ilacın bekleme süresi bitmeden) kesinlikle yaprak toplanılmamalıdır. Etiketinde "Tüketim amaçlı Asma yaprağında kullanılamaz" ibaresi olan, üzümde ruhsatlı ilaçlar kesinlikle sarmalık yaprak toplanan bağlarda kullanılmamalıdır.
Etiketinde "Tüketim amaçlı Asma yaprağında kullanılamaz" ibaresi yazılı tarım ilacı kullanılmışsa, asla bu bağlardan yaprak toplanılmamalı, satışa sunulmamalı, üreticilerimizin kendileri de tüketmemelidir. Yaprak toplama döneminde ilaçlama kaçınılmaz ise, yaprakta kullanılması uygun, tercihen organik tarımda kullanılan biyo-ilaçlar kullanılmalıdır.
İhracat amaçlı yaprak toplanılan bağlarda ise ülkemiz mevzuatı yanında, ihracatın sekteye uğramaması için toplanılan yaprakların AB kriterlerine de uygun olması gerektiğinden; yaprak alıcı ve satıcılarının sözleşme yapmak suretiyle izlenebilirliği sağlanmış, organik tarım yapılan veya organik tarıma uygun biyo-ilaçların kullanıldığı bağlardan toplanmış yaprakların alım-satımı yapılmalıdır.
İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulması ve kesinlikle bu süre geçtikten sonra yaprak toplanması gerekmektedir. Bekleme süresi ile ilacın etki süresini karıştırmamak gerekir. Etki süresi atılan ilaçların hastalık ve zararlılara göre biyolojik etki süresini gösterir. Ortalama tarım ilaçlarının 10-14 gün arasında etki süresi vardır. Bekleme süresi ise ilaçlama yapıldıktan sonra insan tüketimi için geçmesi gereken süreyi ifade eder. İlaç etiketlerinde yazan bu bekleme süreleri, ilaç atıldıktan sonra Ülkemizin Türk Gıda Kodeksine göre bize uygun olan MRL (Maksimum Rezidü Limiti) ineceği süreyi gösterir.
Aşağıdaki tabloda verilen etkili maddelerden, son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre "0" gün olabileceği gibi, bekleme süresi "7" gün olan ilaçlar da vardır. Tüketim amaçlı yaprak toplama döneminde bu süreler dikkate alınarak zirai mücadele planlanmalı, çevreye ve insan sağlığına zararsız biyo-ilaçlar yada bekleme süresi çok kısa olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.
Asma Yaprağı Toplanan Bağlarda Kullanılabilecek Bazı Bitki Koruma Ürünleri:
İlacın Etkili Maddesi
Kontrol ettiği hastalık/zararlı
Bekleme süresi (Gün)
Ampolomyces quisqualis isolat M-1058,5x10 9 fu/ml
Bağda Külleme
0
Tee Tree Oil 222,5 g/L
Bağda Külleme
0
Kükürt 80
Bağda Külleme
7
Reynoutria spp (Regalia)
Bağda Külleme
0
Bakır sülfat pentahidrad 65,82 g/L
Bağda Mildiyö
0
Fosforoz acid 400 g/L
Bağda Mildiyö
0
Yağ ve rosin asitlerinin bakır tuzları 51,4 g/L
Bağda Mildiyö
7
Bakır hidroksit metalik bakıra eşdeğer 400 g/L
Bağda Mildiyö
7
Bakır hidroksit 361,1 g/L
Bağda Mildiyö
7
Bacillus subtilis
Bağda Kurşuni Küf
0
Psudomanas fluorescens
Bağda Kurşuni Küf
0
İsonet –L Biyoteknik Mücadele
Bağda Salkım Güvesi
0
Rak 2 Pro Biyoteknik Mücadele
Bağda Salkım Güvesi
0
Bacillus Thrungiensis
Bağda Salkım Güvesi
0
Chlorantraniliprole
Bağda Salkım Güvesi
7
Bauveria bassiana
Bağda Kırmızı Örümcek
0
Not: Yaprak toplama döneminde kullanabileceğiniz bitki koruma ürünleri hakkında İl/İlçe Müdürlüklerimizden bilgi alınız."