ALAŞEHİR KONGRESİ 100.YILINA ÖZEL KONFERANS

İstiklal Savaşımızın mihenk taşlarından olan Alaşehir Kongresi’nin 100. Yıldönümü etkinlikleri sürüyor. Alaşehir Belediyesi’nin organizatörlüğünde; "Alaşehir Kongresi ve Milli Mücadele" konulu konferans düzenlendi. Konferansa; konuşmacı olarak, ünlü tarihçiler; Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi Doç. Dr. Ömer Metin katıldı.

Alaşehir Belediyesi tarafından organize edilen Kurtuluş savaşımızın mihenk taşlarından olan “ Milli Mücadele’de Alaşehir Kongresi “nin  100.yılına özel konferans düzenlendi.  Şehit Fethi Sekin Gençlik Merkezi Salonu’nda verilen konferansa Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi  Doç. Dr. Ömer Metin konuşmacı olarak katıldı. Modaratörlüğünü Avukat Mahmut Horasan’nın yaptığı konferansa   Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, CHP  Manisa milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu  ve vatandaşlar katıldı. 400 kişilik salonun tamamen dolu  olduğu konferansta izleyiciler zaman zaman konuşmacıları alkış yağmuruna tuttu.

“MİLLİ MÜCADELENİN DİRENİŞ ATEŞİ ALAŞEHİR’DE YAKILMIŞTIR”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, “Alaşehir Kongremizin 100. Yılını hep beraber kutluyoruz. Kutlamalara her sene devam edeceğiz. Alaşehir Kongresi her ne kadar yerel bir kongre olsa da Ege Bölgesinde Yunan’a karşı Milli Direnişin meşalesi olmuş ve bu milli iradeyi örgütlemişiz. Alaşehir Kongresiyle milli direniş başlamıştır.  Alaşehir Kongresi bir örnek olmuştur. Kongre kararları İstanbul Hükümeti’ne karşı alınmış kararlardır. O zamanın belediye başkanı Galip Bey bu kongreye rehberlik etmiş, bende makamı temsil ederken, aynı milli duygular ve vatanseverlik, duygularıyla hareket edeceğim, o makamda oturmaktan gurur ve onur duyuyorum.”dedi.

“KONGRELER MİLLİ MÜCADELENİN BAŞLAMASINDA ÇOK ETKİN OLMUŞLARDIR”

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, da “Bu günkü konumuz Alaşehir Kongresi, milli mücadele döneminde özellikle Yunanlıların işgalinden sonra Anadolu’da büyük bir tepki doğdu. İstanbul Hükümetine rağmen bu tepki , kendi ülkelerinin düşman idaresine girmesine karşı olan bu tepki, bir takım direnç hareketlerine sebep oldu. Alaşehir Kongresi bu direnç hareketlerini bir bütün halinde bir organizasyon altında toplamaya yönelikti. Kongreler şunu gösteriyor, bu millet bir düşman işgaline karşı kendi insiyatifiyle bir direniş ortaya çıkarıyor. Mondoros Mütarekesi ülkenin işgal edilmesini öngörüyordu. Kongreler milli mücadelenin başlamasında çok etkin olmuşlardır. Millet düşmana karşı olan direnci, benimsemiş,  İstanbul hükümetine rağmen düşmanın Anadolu’dan atılması hususunda kendi tepkisini göstermiştir.”şeklinde konuştu.

İLK KADIN CEMİYETİ ALAŞEHİR’DE KURULDU

Kongrenin önemine değinen ve önemli detaylar veren Doç. Dr. Ömer Metin ise konuşmasında, “Milli mücadelede Alaşehir kongresini öne çıkaran üç faktör vardır. İlki Ödemiş’le beraber 29 Mayıs günü Alaşehir Müdafai Hukuk Cemiyeti’ni kurmuştur. Alaşehir Kuvayı Milli ye örgütü kurmuştur. İzmir işgal edildikten 3 gün sonra 18 Mayıs’ta Anadolu’da Milli mücadele sırasında kurulan ilk Türk Kadın Cemiyeti Alaşehirli kadınlar tarafından kuruldu. Üçüncüsü de ilk kadın kahramanın Alaşehir’den çıkmasıdır. Kuvayi milli ye örgütü kurulduğunda ikinci müfreze ile beraber Ruhuye Enise Hanım Salihli cephesine katılmış ve milli mücadelenin ilk kadın kahramanı da Alaşehir’den çıkmıştır.”ifadelerini kullandı.

Ünlü tarihçiler; katılımcıların sorularını da yanıtladı. Konferansın sonunda Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, her iki konuşmacıya da plaket takdim etti.