DİYABET HASTALIĞI VE BESLENME ÖNERİLERİ
Diyetisyen Psikolog Ceren Aysal, konuya ilişkin verdiği bilgileri ve önerilerini şöyle sıraladı: Diyabet yaygınlığının önüne sağlıklı ,bize özel bir beslenme düzeni ile geçebiliyor olmamız büyük bir mucize değil mi ? Biz diyetisyenler tartıdaki artı eksi ile beraber asıl bu gibi rahatsızlıkları önlemeye ve tedavisine yardımcı olmaya bakıyoruz.
PEKİ NEDİR BU DİYABET?
Vücudumuzda temel enerji kaynağı glikozun kullanımına insülin adlı hormon yardımcı olur. Genetik ya da yanlış beslenme gibi sebeplerle bu sistemin bozulmasıyla diyabet ortaya çıkar, kan glikoz (şeker) seviyemiz yükselir, olması gereken değer aralığından çıkar bu da vücudumuz için tehlike arz eder.
DİYABET İÇİN ÖNERİLER: -Eğer BKI değerimiz yüksekse kilo kaybı sağlamalıyız -Rafine edilmemiş kompleks karbonhidratlar tüketmeliyiz (örneğin makarna yerine rafine işlemine daha az uğramış bulguru tercih edilmeli) -Liften zengin meyve ve sebzeler olmazsa olmazdır (Meyveyi sade tüketmek yerine yanında sağlıklı yağ ya da protein kaynakları ile birlikte tüketmek kan glikoz kontrolünde işimize yarar ) -Paketli ürünler ,tatlılar, hamur işleri kaçınılması gerekenlerin başında gelir.İçeceklerimize şeker koyma alışkanlığımız varsa bu alışkanlığı bırakmalıyız. -Alkol tüketiminden uzak durmalıyız -Pişirme yöntemi olarak ızgara-fırın tercih edilmeli, kızartma vb yöntemlerden uzak durulmalı -Uyku düzenini kontrol altına almak ve stresi azaltmak çok önemli -Öğün atlamayıp, kan şekeri takibini düzenli ve tedaviyi aksatmamalıyız. Uzman yardımı ile hastalığın ilerlemesini kontrol altına almalıyız -Egzersizi hayatımıza adapte etmeliyiz minik yürüyüşler bile oldukça önemlidir. -Yeteri kadar su tükettiğimize emin olmalıyız -Tarçın tüketimi kan şekeri kontrolünde olumlu etki gösterir, suyumuza veya başka bir yiyeceğimize bir miktar koyarak faydalanabiliriz - Bu rahatsızlık ek olarak kalp, böbrek vb fonksiyonlarımızı da etkiler.Diyabeti kontrol altına alırken diğer sistemlerimizi de düzenli kontrol ettirmeliyiz.”