C Vitamini:En iyi bağışıklık güçlendirici vitaminlerden biridir. Domates, taze biber, limon, portakal, kuşburnu, maydanoz C vitamini bakımından zengin besinlerdir. Günlük gereken vitamin ihtiyacı yetişkin bireyler için 75-90mg arasında olması gerekmektedir. 1 adet büyük portakal veya 2 adet kivi veya 2 orta boy mandalina günlük almanız gereken C vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Kuersetin:Kanser ve kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere bağışıklık güçlendirici etkisi olan güçlü bir antioksidandır. Kuersetin, histamin salınımını engellediğinden dolayı alerjik ve solunum yolu rahatsızlıklarında bireye fayda sağlayabilmektedir. Kırmızı, mor, yeşil gibi koyu renkli besinlerin hepsinde bol miktarda bulunur. Turunçgiller, mor soğan, elma, zeytinyağı, kırmızı üzüm ve berrygiller (çilek, ahududu, orman meyvesi), tam tahıl ve karabuğday kolaylıkla ulaşabileceğiniz kuersetin kaynaklarıdır.
Zencefil: Geleneksel Çin tıbbında çok kullanılan bir bitkidir. C vitamini, demir, magnezyum, kalsiyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Bağışıklık destekleyici etkisinin yanında antiseptik etkisinin olması mide ve bağırsak enfeksiyonlarınadaiyi gelmektedir. Çorbalarınızda ve fırın yemeklerinizde zencefili rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Zerdeçal (Kurkumin): Zencefilgiller ailesinden bir bitkidir. Geleneksel Hindistan tıbbı olan Ayurveda’da sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Bağışıklık güçlendirici (antioksidan) veiltihap önleyici (antienflamatuvar)etkisi vardır. Ancak içerdiği kurkuminin sadece yağ kaynaklı besinlerde çözünebildiği unutulmamalıdır. Maximum fayda sağlamak için zerdeçal baharatını et yemeklerinizde veya yoğurt, süt gibi yağ içerikli ürünlerle tüketmelisiniz.
Çinko ve Selenyum: Bağışıklık sistemi için en önemli minerallerdendir. Selenyum deniz ürünlerinde; çinko ise başta çiğ fındık fıstık olmak üzere tüm yağlı tohumlarda bulunur. Ancak yağlı tohumların mineral ve lif içeriğinden faydalanabilmek için çiğ halinin tüketilmesi önerilmektedir.