TÜRK EĞİTİM SEN’DEN “ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU” HAKKINDA AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili olarak yapılan basın açıklaması aynen şöyle; “KIYMETLİ MESLEKTAŞLARIM, DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI;

Bildiğiniz üzere 03 Şubat 2022 tarihinde öğretmenlerin uzun zamandır beklediği ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU meclisimiz tarafından kabul edilmiştir. Türk Eğitim-Sen olarak öğretmenlik meslek kanunun kabul edilmesini olumlu bulmakla birlikte, maalesef ki çıkan kanunun camiamızın beklentilerinin çok uzağında kalmıştır. ÖMK hiçbir soruna çözüm getirmemiş ve var olan sorunu pekiştirmiştir.

28 Ekim 2018 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanı ÖMK’nun çıkarılacağını duyurmuş,  23 Kasım 2021 tarihinde de Sayın Cumhurbaşkanımız “Meslek kanunun çok kısa sürede Meclisimizin takdirine sunacağız” dedi. Maalesef ki sorunlar o günden bugüne kadar büyüyerek geldi.

ÖMK içerisinde bulunan “Kariyer Basamakları” düzenlemesi kanayan yara haline dönüştü. Kariyer basamakları düzenlemesinde öğretmenlerimize şart koşulan zorunlu eğitimler ve akabindeki sınav şartı öğretmenlerimizi rencide edici durumdadır. Sadece ekonomik bir artış için sınav şartı kabul edilemez.

Türk Eğitim-Sen olarak ilk defa 2005 yılında çıkarılan kariyer basamakları ile ilgili düzenlemeye o günde karşı çıkmıştık bugünde karşı çıkıyoruz. Bizim duruşumuzda ve düşüncemizde hiçbir değişiklik olmamıştır.

Şu anda verilen uzaktan eğitim konularında ve yapılması düşünülen sınavda öğretmenin branşı ile ilgili hiçbir şey bulunmamaktadır. Bu eğitim ve sınavla öğretmenimizin mesleğindeki uzmanlığı nasıl ölçülecektir.

O gün ne söylediysek bugünde aynısını söylüyoruz.

Biz diyoruz ki 10 Yılını dolduran Öğretmenlerimiz UZMAN ÖĞRETMEN,

20 Yılını dolduran öğretmenlerimiz de BAŞÖĞRETMEN olmalıdır.

Bu düşüncemizden kesinlikle geri dönüş yoktur.

Genel Başkanımız Sayın Talip GEYLAN’ın Büyük Taarruzun 100. Yılı münasebetiyle Afyonkarahisar’da gerçekleşen toplantıda dile getirdiği şu sözlerini öğretmenlerimize ve camiamıza iletmek istiyorum;

“Türk Eğitim-Sen ekşi yemedi, karnı ağrımıyor.

Kariyer basamakları sınavı hakkında 1-1,5 aydır infial olduğunu söyleyen Geylan, Türk Eğitim-Sen’e karşı eleştirilerin ise ‘manipüle edilmiş’ eleştiriler olduğuna dikkat çekti. Geylan, “Türk Eğitim-Sen ekşi yemedi, karnı ağrımıyor. Öğretmenlerin kariyer planlaması ile ilgili gocunacak zerre yaramız yok. Bu nedenle sakın mahcup olmayın. Alnımız dik” dedi.

Bizim tek hesabımız, eğitim çalışanlarının hakkı ve hukukudur. Yargıya başvurduklarını, eylemler gerçekleştirdiklerini, afişler hazırladıklarını, yazışma ve diyalog sürecinde defaten konuyu gündeme getirdiklerini söyleyen Geylan, “Kanun kimsenin umurunda değildi. 1-1,5 aydır ne olduysa, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dönüp bakmayan herkes canhıraş şekilde sahaya indi. Siyasi talimatlar ile hareket edenler güya öğretmenlerin mesleki problemlerine sahip çıkıyorlar! Çok net söyleyeyim: Alakası yok. Kariyer basamakları sınavı ile ilgili şu hazirundan başka, herkesin başka bir hesabı var. Bizim tek hesabımız, eğitim çalışanlarının hakkı ve hukukudur.

Kimsenin hedefi üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Bizim derdimiz ise üzüm yemek. Dolayısıyla bu sorun ya çözülecek, ya çözülecek! Çözümün adresi de her zaman olduğu gibi Türk Eğitim-Sen olacak.” dedi.

Bu çerçevede siz değerli öğretmenlerimizin şunu bilmesini istiyorum.  Öğretmenlik Meslek Kanunun ve içeriğinde bulunan Kariyer Basamakları düzenlemesinin çözüm yeri yüce meclisimizdir. 1 Ekim’de açılacak olan meclisimizin yeni yasama dönemin başında bu konu ile ilgili çalışma yapacağından ve sorunu çözeceğinden şüphemiz yoktur. Bu konunun her zaman olduğu gibi yine en yakın takipçisi biz olacağız.

Türk Eğitim-Sen olarak bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrada her zaman eğitim çalışanlarının yanında olup her platformda haklarını savunmaya devam edeceğiz.”