ALAŞEHİR İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARI

Alaşehir’de her yıl sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmesi vakaları yaşanırken, ilçede soğuk havaların etkili olmasıyla birlikte soba ile ısınma durumunda yaşanabilecek karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Metin Gümüş, sobanın değil, ihmalin ölüme sebebiyet verdiğini belirtti.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri ve dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatan Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Metin Gümüş, “İlçemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden hemen hemen her yıl karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanmaktadır. Özellikle alçak basınçlı havalarda bu durum tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgar olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz ve zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma amacı ile kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksit ile meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbı müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir” ifadeleri kullandı.

“BACALARIN TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ”

Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı özellikle sobanın çok fazla doldurulmaması gerektiği belirtilen Uzm. Dr. Metin Gümüş aşırı doldurulan sobanın duman yolunu daralacağını belirterek; Soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda karbonmonoksit zehirlenmeleri daha sık görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbirleriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından bir metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı. Binaların yangından korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir” dedi.