ALAŞEHİR’DE TARLADAN RAFLARA EKMEĞİN SERÜVENİ
Çiftçilerin yoğun mesai harcayarak tarlalarını hazırlamasının ardından sonbaharda titizlikle ekilen buğday, Haziran ve Temmuz aylarında başlayan yoğun hasat sezonunun ardından iş makineleri ile un fabrikalarına taşınıyor. Un fabrikasına getirilerek yıkama işlemlerinin ardından kalitesine göre ayrılan buğdaylar, daha sonra 16 işlemden geçirilerek un haline getiriliyor. Çuvallara konulup işçilerin sırtında taşınarak kamyona yüklenen un, ekmek yapılmak üzere fırınlara götürülüyor. Fırınlara gelen unun ekmek olma macerası ise buradan itibaren başlamış oluyor.
Alaşehir'de uzun yıllardır ekmek fırını işletmeciliği yapan Akınlar Ekmek Fırını sahibi Cahit Akın, fırında ekmeğin hazırlanış sürecini aşama aşama anlattı. Fırına gelen unların ilk olarak personeller tarafından eleklerden geçirildiğini belirten Akın, "Unlar eleklerden geçirilerek hamur oluşturmak için kazanlara dökülür. Kazanlarda yoğurulan ve kıvamına getirilen hamur bir süre dinlenmeye alınır. Daha sonra ise ustalarımız tarafından ekmeğe şekil verilerek yaklaşık bir saat bekletilir. Beklemeden sonra ise fırınlara sürülen ekmekler pişirilme sürecinden sonra sıcak sıcak raflardaki yerini alır" dedi.
"EKMEK ÜRETİMİ HAYATIMIZIN BİR PARÇASI"
10 yaşından bu yana fırıncılık sektörü içerinde olduğunu belirten Cahit Akın, "Çocukluğumdan bu yana hep fırıncılık sektöründeyim. 2008 - 2016 yılları arasında Kavaklıdere Mahallesi'nde kendimize ait fırınımızda ekmek üretimi yaptık. Daha sonra ise Sakarya Mahallesi Ziya Gökalp Caddesi'nde Selahaddin Zuhal Barutcu Lisesi'nin üst kısmında fırınımızı açtık. 2016 yılından bu yana burada 24 saat aralıksız ekmek üretimi yapıyoruz. İlçemizin tescilli ürünlerinden olan Alaşehir Ekmeği ile birlikte ekşi maya, kepekli ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday, ramazan pidesi, lavaş ekmeği ve Siyez ekmeği gibi hemen hemen tüm ekmek çeşitlerinin üretimini yapıyoruz her gün. Ekmek üretimi bizim hayatımızın bir parçası" ifadelerini kullandı.
"MÜŞTERİLERİMİZ İÇİN ÖZEL OLARAK SİYEZ EKMEĞİ YAPIYORUZ"
Normal ekmek üretiminin yanı sıra Siyez Ekmeği gibi ekmekleri de fırınlarında ürettiklerini belirten Cahit Akın, " Siyez Ekmeği'ni şeker hastaları, kolesterolü olanlar ve çölyak hastası olan vatandaşlarımız tercih ediyorlar. Çölyak hastalığı; besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkıyor. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebiliyor. Siyez Ekmeği içerisinde ata tohumu, tam buğday karışımı undan yapıyoruz. Unu Kastamonu şehrimizden özel olarak getirtiyoruz. Siyez ekmeğinin unu, normal unun 3 katı fiyatı olsa da üretime devam ediyoruz. Genelde hastalar tercih ediyor ama özel olarak, bilinçli sağlıklı kişiler de tercih ediyorlar şeker hastalığından korunmak için" ifadelerini kullandı.