KEMALİYE ÇİFTÇİSİNİN JEOTERMAL İSYANI

Alaşehir’in, Türkmen, Baklacı, Akkeçili, Selce, Tepeköy, Ilgın ve Işıklar mevkiinde SİS Enerji firması tarafından yapılması planlanan Tepeköy Jeotermal Santralleri projesinin Danıştay tarafından iptal edilmesi bölge halkı ve Alaşehirliler tarafından memnuniyetle karşılandı. Alaşehirli çiftçiler jeotermal santrallere ve çevreye verdiği zararların durdurulması için mücadelelerini Alaşehir Ziraat Odası öncülüğünde sürdürüyor.

BOR ORANLARI ÇOK YÜKSELDİ

Kemaliye’de faaliyet gösteren Energeo firmasına ait jeotermal santralin çevreye verdiği zararlar nedeniyle bölge halkının tepkisine neden olduğu öğrenildi. Santralin bulunduğu bölgede tarımsal sulardaki bor değerlerinin oldukça yüksek değerlere ulaştığı iddia edildi.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, söz konusu santralin çevresindeki kuyulardan çıkarılan sulama sularında bor değerlerinin çok yükseldiğini ifade ederek bölgede tarımla uğraşan vatandaşların tepkili olduğunu söyledi.

“ÜRETİCİLER TEPKİLERİNDE HAKLI”

Kemaliye bölgesinde santral kurulmadan önce sulama sularında bor değerlerinin 1ila 2 derecede olduğunu dile getiren Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, “Kuyu çalışmaları sırasında kullanılan kimyasallar Alaşehir Çayına verildi. Bu kimyasalların toprak tarafından emilmesi sonrası çiftçilerin çektiği sulama suyunda bor değerleri 12’ler kadar yükseldi. Ayrıca Şahyar ve Alkan civarında da sularda bor değerlerinin arttığını gözlemledik. Çiftçilerimiz tepkilerinde haklı. Borun tarım topraklarına ve ürünlere verdiği zararı neredeyse bilmeyen hiç yoktur” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Bölgede açılacak 4 yeni kuyu için Alaşehir Ziraat Odası olarak keşif istediklerini dile getiren Türk, “ Bu kuyular için yargıya müracaat ettik. 16 Mart 2023 tarihinde keşif yapılacak. Geçtiğimiz hafta da başka bir bölgede keşif yaptırdık. Oda olarak çiftçilerimizi haklı davalarında yalnız bırakmıyor, hukuk mücadelelerine öncülük ediyoruz” şeklinde konuştu.

Alaşehir Ziraat Odası olarak geçtiğimiz hafta Danıştay’ın aldığı kararla Türkmen, Baklacı, Akkeçili, Selce, Tepeköy, Ilgın ve Işıklar mevkiinde açılması planlanan 91 kuyuya engel olduklarını vurgulayan Türk, “Danıştay’ın aldığı karar sonrası bir özgüven yaşadık. Çiftçilerimiz ve çok kıymetli ovamız için haklı davamızda mücadelemizi sürdüreceğiz. Jeotermal santrallere karşı bir önyargımız yok. Sadece çiftçilerimizin ve topraklarımızın, sularımızın zarar görmesini istemiyoruz” diyerek yasal mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

MUHTAR ALAKENT İDDİALAR DOĞRU

Öte yandan konu hakkında görüşlerini aldığımız Kemaliye mahallesi muhtarı Mehmet Alakent de bölgede suların bozulduğunu ifade ederek, “Santral ve etrafındaki sulama kaynak sularında bor oranlarında artış görüldü. Çiftçilerimiz bağ ve bahçelerinin kurumasından endişe ediyor.” Dedi.