ALAŞEHİR’DE EVRENLİ VE BADINCA MAHALLELERİ AKTİF FAY HATTI ÜZERİNDE
Kahramanmaraş’ta yaşanan, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay olmak üzere 10 ilde birden hissedilen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlerce vatandaşın yaralandığı 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin bir kez daha acı gerçeği ortaya koyduğunu belirten eski Manisa Milletvekili Tevfik Diker; "Hatay’da yakınlarım bu acı gerçeği yaşadı. Bu acıyı yaşayan bilir. Bir öz Alaşehirli, eski Milletvekili ve MTA'da görevli Maden Mühendisi babası olarak sesleniyorum. Manisa’dan Turgutlu ilçesine kadar uzanan fay hattı, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinden gelen fay kırığıyla çakışarak, Manisa’nın Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerindeki yerleşim alanlarını tehdit ediyor. Alaşehir’in Evrenli ve Badınca Mahalleleri fay hattı üzerinde.Ödemiş dışında her yer kötü. binalarınız için acil yapı denetimi yaptırınız. Belediyelerin bu konuda gerekenleri yapmasını talep ediniz. Yeni yapılaşmada en ufak ihmali olan yapılardan daire satın almayınız. Durumun ve öneminin bilincinde olunuz ”dedi.
“İNSANI DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sarıkız Yapı Denetim Kurumu Sahibi İnşaat Mühendisi Adem Aslan, ,”İnsanı deprem değil bina öldürür. Kahramanmaraş’ta yaşanan, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay olmak üzere 10 ilde birden hissedilen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem bir kez daha acı gerçeği ortaya koydu. Enkaz altında kalan vatandaşlarımız yaşamlarını yitirirken çok sayıda vatandaşımızda yaralandı. Ege bölgesinde, nüfusun büyük bir çoğunluğu birinci derece deprem kuşağında yaşamaktadır. Deprem olasılığı bu kadar yüksek iken vakit geçirmeden bir an önce önlem almamız gerekiyor ”dedi.
“NÜFUSUN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA YAŞAMAKTADIR”
Aslan,” Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından hazırlanan ‘İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’na göre hazırlanan raporda Manisa’nın güçlü ve zayıf yönleri ile fırsatlar ve tehditleri açıklandı. Hazırlanan raporda 2012 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay Haritasına göre Manisa İl sınırları içinde can ve mal kaybına, yaralanmalara neden olabilecek, ekonomik açıdan tehdit oluşturabilecek, uzunluğu 10 km’den daha fazla olan 15 adet fay sistemi görülmektedir. Deprem üretme potansiyeline sahip Gediz Grabeni içerisinde yer alıyoruz. Nüfusun büyük bir çoğunluğu birinci derece deprem kuşağında yaşamaktadır. Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ilde birden hissedilen depremden sonra Manisa ve ilçelerinde yaşamını süreden insanlarımızın tedirgin olmasıçok doğal ancak bu bölgede sürekli küçük ölçekli depremlerin olması bizleri rahatlatıyor. Kahramanmaraş, uyuyan bir fay hattına sahipti. Uyuyan bu fay hattında enerji birikimi oldu ve bu enerji birikimi çok şiddetli bir depreme sebep oldu. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Manisa ve ilçelerinde olmaz, ancak biz gereken önlemleri almak zorundayız. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem bir kez daha acı gerçeği ortaya koydu. Çünkü insanı deprem değil bina öldürür ”dedi.