Alaşehir'de Esnaf Zor Günler Geçiriyor
Alaşehir'de küçük esnaf artan maliyetler karşısında ne yapacağını şaşırdı. Geçtiğimiz yıla göre elektrik faturası en az 2 kat artış gösteren çay ocağı işletmecisi Yeşilçam Çay Evi sahibi Erhan Almas "Alaşehir'de ilçe meydanına yakın bir yerde zabıta binasının arka tarafında 3 yıldır çay ocağı işletiyorum. 3 yıl önce 5 TL'ye aldığım şeker şuan 36 TL, 27 TL'ye aldığım maden suları şimdi 140 TL, 6 günde bir büyük tüp bitiriyorum tüpün tanesi 460 TL. Sabah 5'de iş yerimi açıyorum ve gece 23'e kadar hiç aralıksız çalışıyorum. Yüzlerce çay satmam gerekiyor maliyetleri karşılayabilmem için. Çaya şekere her geçen gün zam geliyor. Kaliteden ödün vermiyoruz, gelen zamları da müşteriye yansıtmamaya çalışıyorum ama her geçen gün durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor" dedi.
Alaşehir'de esnaflar artan maliyetler karşısında zor günler geçiriyor. Bu yıl A'dan Z'ye hemen hemen her kalemde her ürüne yüzde 100'ün üzerinde zam geldiğini belirten Yeşilçam Çay Evi sahibi Erhan Almas; "Çay ocağım 6 metrekare büyüklükte. Isınma için kömür sobası kullanıyorum. Sadece çay demlediğim ocağım çalışıyor başka enerji harcayacak bir şeyim yok. Hal böyle iken 4 bin 500 TL civarı elektrik faturası geliyor her ay. Yüksek fatura bizi ister istemez olumsuz etkiliyor. Sadece elektrik faturamı ödeyebilmem için yaklaşık bin adetten fazla çay satmam gerekiyor. Tabi bununla da bitmiyor. Dükkan kirası, çay, şeker,işçi yevmiyesi, ısınma için odun kömür derken nefes alamayacak duruma geliyoruz. Bunların yanında fiyatı en çok artan tüp var tabi birde. 6 günde bir büyük tüp değiştiriyorum. Bunun yanında bin 800 TL civarı su faturası ödüyorum. İşimiz her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor" ifadelerini kullandı.
"ÇAY OCAĞIMDA ORGANİK SALÇA SATIYORUM"
Artan maliyetler karşısında gelir arayışı içinde olduklarını belirten Almas; "Herşeye zam geliyor fakat biz bunu müşterilerimize yansıtmıyoruz. Bu durumun içinden çıkabilmek için ek gelir arayışı içine giriyoruz. Geçtiğimiz günlerde organik salça üretimi yapan bir vatandaşımız bizimle irtibata geçti. Bunları satmamda bana yardımcı olur musun diye. Salçayı ilk olarak biz denedik çok lezzetliydi ve satış yapmaya karar verdik. 5 kilogramlık salçayı 250 TL'den satıyoruz burada. Vatandaşımız hem kaliteli salçayı uygun fiyata alıyor hem de bizler satış yaptığımız zaman 5 - 10 TL kar yapıyoruz. Akşama kadar o kadar çok salça satışı yapıyoruz ki en azından buradan gelen satış kârıyla günlük işçi ücretimi ödüyorum. Salçayı satın alan kişi fiyatından ve üründen memnun kalıyor ertesi gün beraberinde 3 kişi getiriyor. Salça satışları ile günlük işçi ücretimin yanı sıra ufak tefek giderlerimi karşılıyorum. Bu şekilde vatandaşımız uygun fiyata organik salça tüketiyor. Biz de ufak tefek kazanıyoruz, salça üretimi yapan çiftçimiz de kazanıyor" dedi.