Mahallerimizi tanıyalım! HACIALİLER MAHALLESİ…

HACIALİLER İSMİ NEREDEN GELİYOR

Bir rivayete göre mahalle ismini, köye ilk yerleşen kişinin ”Hacı Ali” isminden alıyor. Aynı zamanda bu kişinin mahalleye dikmiş olduğu iki çınar ağaçları ile namını ve saygınlığını koruduğundan bahsediliyor. İki ağaçtan birinin köy kahvesi ya da diğer bir ikamette köy muhtarlığının bulunduğu avluda, diğerinin ise mahallenin eski subaşı mahallesi yolu üzerinde olduğu söyleniliyor.

Düğünler genellikle 2 gün arasında gerçekleşir. Köylü üzüm zamanının bitiminde Üzüm'den oluşan pekmez ve köfte adı verilen içecek ve yiyecekleri oluşturur. Köyde çok kültürlü bir hayat vardır. Alevi ve Sünni halk tam bir dostluk içinde yaşamaktadır.

MAHALLEDE GEÇİM NASIL SAĞLANIYOR

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sofralık yaş ve kuru üzüm yetiştiriciliği öne gelmektedir. Bağcılık yapanlar ürün yetiştiriciliği döneminde üzüm yapraklarını toplarlar. Nefis zeytinyağlı yaprak sarmaları işte bu yapraklarla yapılır. Bu yapraklardan yapılan sarmanın yeşil suyunun insanı rahatlattığı, sinirleri gevşettiği de söylenir.

Mahalleye yakın bir de Ortahan isimli mahalle vardır. Bu Mahallede İlk Öğretim Okulu ve Cemevi Bulunmaktadır.  Ortahan mahallesinin nüfusu devamlı göç aldığı için günümüzde 100 kişi civarındadır. Mahallenin genç yerlileri Avrupa'da ve Türkiye genelinde hayatlarını sürdürmektedir. Ayrıca Ortahan Mahallesi İlçe siyasetinde önemli bir yere sahiptir. Önceki yıllarda Denizli-İzmir anayol'un mahallenin içinden geçmesi nedeniyle Turgut Özal, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel ve Kenan Evren gibi siyasiler mahallede sık sık durarak küçük mitingler yapmışlardır. Ayrıca Ortahan Mahallesi 80'li yıllarda Türkiye'nin köylerini gösteren yabancı bir belgesele de sahiplik etmiş belgeselin büyük kısmı bu mahallede çekilmiş ve Hollanda'da yayınlanmıştır.