Palyatif servis’i sayesinde ayağa kalktı
Yaklaşık beş ay önce hizmet vermeye başlayan serviste, felç geçiren hastalar, Alzheimer hastaları, yatalak hastalar zaman zaman servisten faydalanabiliyor. Yaklaşık beş aydır yatağa bağımlı kalan Musa Harman (71) Alaşehir Devlet Hastanesi Palyatif Servisi’nde dört ay tedavi gördükten sonra yağa kalktı.
Musa Harman beş ay önce felç (SVO) geçirdi. Felç sonucu yatalak duruma düştü. Özel bir hastanede bir süre tedavi gördü, ancak sağlığına kavuşamadı. Evinde yatalak olarak yaşam mücadelesi verirken, Alaşehir Devlet Hastanesi Evde Bakım Hizmetleri Sorumlu Doktoru İsmail Hakkı Helvacıoğlu, hastanın Alaşehir Devlet Hastanesi Palyatif Servisi’nde tedavi görmesini önerdi. Harman'ın Alaşehir Devlet Hastanesi Palyatif Servisi’nde tedavisine başlandı. Yaklaşık dört ay tedavi gören Musa Harman uygulanan tedaviler sonrası ayağa kalktı. Geldiğinde konuşamayan, kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayan Musa Harman hem konuşmaya, hem de kişisel ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.
Alaşehir Devlet Hastanesinde hizmet veren Palyatif Servis’te tedavi ve gören Çağlayan Mahallesi’nde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Musa Harman’ın eşi Elif Harman, "48 yıllık hayat arkadaşım, eşim felç olunca dünyam karardı. Çaresiz kalmıştım. Eşimin sağlığına kavuşması ve dört aydır ayrı kaldığım evime kavuşmanın mutluluğu ile çifte mutluluk yaşadım, emeği geçen herkese teşekkür ederim, Allah razı olsun" dedi.
KIRMALI; "DAHA ÇOK HASTAMIZI TEDAVİ ETMEK İSTİYORUZ"
Palyatif Bakım Servisi'nin önemli bir hizmet olduğunu belirten, Alaşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Orhan Kırmalı "Tıbben tedavisi mümkün olmayan, tedavi amaçlı başka yapılabilecek bir çaresi olmayan hastalarımıza burada bakıyoruz. Palyatif bakımda aynı zamanda hastalara psikolojik destek ve eğitim sağlıyor. Burada hastalarımız tedavilerini olurken, refakatçılarına da ilaç kullanımı, hastaların beslenmesi, dinlenmesi gibi değişik alanlarda da eğitim veriyoruz. Servisimizde 13 yatakla birlikte hastalarımızın ve refakatçılarının psikolojik olarak rahatlamaları için meşguliyet odası, içinde televizyon bulunan dinlenme salonu, sohbet etme ve dertleşme amacıyla çok amaçlı salon, girişim ve muayene, ekip odası gibi bölümler bulunuyor. Amacımız serviste tedavi görmesi gereken hastalarımız ve refakatçılarının eğitimi ve bakımlarının desteklenmesidir. Hastanemizde her gün yeni bir hizmetle, hizmet alanımızı ve imkânlarımızı genişletmeye çalışıyoruz. Bu hizmetin burada yapılmasını temin eden Bakanlığımıza, çalışan arkadaşlarımızın tamamına teşekkür ediyorum. Hastamız Musa Harman, servisimizin ilk meyvelerinden bir tanesidir. Daha bunun gibi birçok hastamızı sağlığına kavuşturmaya devam edeceğiz " dedi.
Manisa’nın 13 yatakla en büyük Palyatif servisi olan Alaşehir Devlet Hastanesi Palyatif Servisi, Manisa’da Manisa Merkez, Turgutlu ve Akhisar’dan sonra dördüncü servis olarak hizmet veriyor.