TÜRK, "TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN DESTEKLENMELİDİR"

Dünya ülkeleri arasında gıda üretimi ve tüketimi anlamında kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri iken, 1990 yıllardan beri yanlış planlama ve uygulamalar neticesinde ithalat cennetine dönüştürülen Türkiye'nin tam bağımsızlığının yolu tarım sektöründen geçtiğini belirten Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, "Tarım sektörünün büyük sorunları var. Kalkınmanın lokomotifi üretmekten geçiyor. Hep birlikte üreten Türkiye hedefine odaklanmalı, yeni plan ve programla tarımın sıkıntıları çözülerek, önü açılmalıdır."şeklinde konuştu.

"KENDİ GIDASINI ÜRETMEYEN ÜLKELER, TAM BAĞIMSIZ OLAMAZ"

Alaşehirli üreticilerin sıkıntılarına çözüm üretmek için çeşitli ziyaret, girişim, seminer ve platformlarda aktif rol aldıklarının altını çizen Başkan Türk, Cumhurbaşkanlığı Hükümeti ile Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Alaşehirli üreticilerin 2019 yılı talep ve beklentilerini açıkladı.

Başkan Türk, üreticilerin beklenti ve taleplerini şöyle sıraladı; "Ana girdilerimiz olan mazot, gübre ve zirai ilaçların desteklenmesini istiyoruz. Özel bankalara borcu olan çiftçilerimizin bu borçlarının Ziraat Bankası'na aktarılması, 1 yıl ertelenerek 5 yılda geri ödenmesini talep ediyoruz. Üretim planlanmalı alternatif ürünlerin üretilmesi özendirilmelidir. Üzüm tanıtım grubu kurulmalı ve üzüm tüketimi arttırılmalıdır. Bu sebeple okul üzümü devam ettirilmeli ve miktarı arttırılmalıdır. Ayrıca askeriyede ve sosyal yardım paketlerinde üzüm verilmesini talep ediyoruz.  Geçen yıl olduğu gibi bu yılda TMO’nun dolar ve enflasyonu gözeterek fiyat açıklamasını bekliyoruz. Daha önceden 100 üzümden yapılan meyve suyu ve benzeri ürünler artık şeker kamışı ve mısırdan yapılmaktadır. Bu ürünlerin tekrar 100 üzüm ihtiva edecek şekilde yapılması, 35-40 bin ton daha üzümün kullanılmasını sağlayacaktır. Mevsim değişiklikleri yağmur ve dolu gibi olaylar ürünlerimize zarar vermektedir.  Bu sebeple Alaşehir'de örtü kullanılmaktadır. Bu örtülerin fiyatları pahalı olduğu için Ziraat Bankası'ndan veya Tarım Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi kullanılarak alınabilmeleri konusunda düzenleme yapılmalıdır.  Tarım Kredi kooperatiflerinin KGF uygulaması yok. Diğer bankalar gibi KGF uygulaması olmasını istiyoruz.  Yağmurdan zarar gören Kula, Alaşehir, Demirci ve Selendi ilçelerinde üreticilerin zararlarını gidermenizi bekliyoruz. Su tasarrufunu sağlayabilmek için bağların sulamasında kapalı sistem sulamaya geçilmelidir. Bölgemizde jeotermal kaynaklar bulunmaktadır.  Jeotermale karşı değiliz fakat Gediz Havzasında bor  değerleri yükselmiştir. TARSİM’ de devlet katkısının arttırılmasını talep ediyoruz. Genç Çiftçi projesinin devam ettirilmesi talebimizdir. Tarım sektöründe 20 yılı tamamlayan çalışanların emekli olabilmesini talep ediyoruz. Söz konusu talep ve beklentilerimizi 10 Ağustos 2018 tarihinde Manisa'da düzenlenen tarım ve orman sektörü buluşmasında Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli beyefendiye rapor olarak sunduk ve dillendirdik. Unutulmamalıdır ki; KENDİ GIDASINI ÜRETMEYEN ÜLKELER, TAM BAĞIMSIZ OLAMAZ "ifadelerine yer verdi.