ALAŞEHİR’DE BAĞLARI DOLU VURDU

EKONOMİ 26.05.2018 - 09:36, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ALAŞEHİR’DE BAĞLARI DOLU VURDU

Alaşehir’de bağları dolu vurdu. Önceki akşam saatlerinde aniden bastıran ve belirli aralıklarla yaklaşık 40 dakika süren dolu yağışı, bağların filizlerini kırdı, salkımları dallarından kopardı, yapraklarını yerlere döktü. Meyve ağaçları meyvelerini döktü, bazı bağ alanları göle döndü. Zararın yüzde yüzlere vardığı dolu vurgunu sonrası hasar tesbit çalışmaları başladı.
Alaşehir'in, Delemenler, Ortahan, Sobran, Belenyaka, Narlıdere, Girelli,Üzümlü ve Subaşı mahalleleri başta olmak üzere  birçok alanda  üzüm bağlarını dolu vurdu.  Önceki akşam saat 21.00 sularında önce yağmur daha sonra dolu biçiminde yaklaşık 40 dakika süren yağış, bağları su altında bıraktı. Dolu filizleri kırdı, yaprakları döktü, üzüm salkımlarını yerlere düşürdü. Üreticiler çaresizlik içerisinde, bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi için devletten destek istediklerini belirttiler. ÜRETİCİ DEVLETTEN YARDIM BEKLİYOR Üretici Ömer Bidar, "Akşam saatlerinde başlayan dolu 40 dakika kadar sürdü, irili ufaklıydı. İlk düşen tavuk yumurtası kadar vardı. Daha sonra fındık büyüklüğü kadar yağmaya başladı. Çiftçi  perişan. Devletin desteğini istiyoruz" derken, Saniye Kızıltepe, de "Devletten yardım bekliyoruz. Bağımızı sigorta yaptıramadık. Çiftçinin hali malum. Bağlarda üzüm yaprak kalmadı, bundan sonra kalanlarda yaş satılamaz, ancak kurutmaya gider. Bu dönemde asmaların açılması gerekiyor. Biz tam asmaları açmıştık. Yaprakları araladık, dolu oldu, açıkta kalan salkımları tamamen yere düşürdü.  Zaten ortak bakıyorduk. Tamamen bittik" şeklinde konuştu.. MEMİŞ; "SİGORTA YAPTIRMAYANLAR HASAR TESPİTİ YAPTIRMALI" Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş,  dolu yağışının bağ ve tarım ürünlerine verdiği zararlara ilişkin bilgi verdi. Memiş, "Önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle, bağlarda yaklaşık yüzde 60 ile 100 arasında zararlar  oluştu. Ekip olarak dolu yaşanan sahalarda incelemelere başladık. Tespit raporlarından sonra, afet kapsamında ihbarımızı bildireceğiz. Tespitlerimizde yapraklarda sürgünlerde ve salkımlarda ağır hasarlar tespit ettik.  Üreticilerimiz özellikle bakırlı uygulamalar yapmalarını öneriyoruz. Ayrıca hasar gören üreticilerimizin sigortası olanlar ilgili sigorta kurumuna, sigortası olmayanların da müdürlüğümüze mutlaka tespit yaptırmalarını öneriyoruz. Çiftçilerimize özellikle kırsal kalkınma desteği kullanarak bağlar yağışlardan korunmak için yüzde elli hibe ile destek veriliyor. Üreticilerimizin bundan faydalanmasını öneriyoruz. Ayrıca Tarsim bilincinin gelişmesini öneriyoruz" dedi. Dolu yağışı bağların yanı sıra meyve ağaçlarının meyvelerini de döktü, bazı bağ alanları göle döndü. Zarar tespit çalışmalarına İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yanı sıra Tarsim ve Ziraat Odası yetkilileri de başladı.
Alaşehir’de bağları dolu vurdu. Önceki akşam saatlerinde aniden bastıran ve belirli aralıklarla yaklaşık 40 dakika süren dolu yağışı, bağların filizlerini kırdı, salkımları dallarından kopardı, yapraklarını yerlere döktü. Meyve ağaçları meyvelerini döktü, bazı bağ alanları göle döndü. Zararın yüzde yüzlere vardığı dolu vurgunu sonrası hasar tesbit çalışmaları başladı.

Alaşehir'in, Delemenler, Ortahan, Sobran, Belenyaka, Narlıdere, Girelli,Üzümlü ve Subaşı mahalleleri başta olmak üzere  birçok alanda  üzüm bağlarını dolu vurdu.  Önceki akşam saat 21.00 sularında önce yağmur daha sonra dolu biçiminde yaklaşık 40 dakika süren yağış, bağları su altında bıraktı. Dolu filizleri kırdı, yaprakları döktü, üzüm salkımlarını yerlere düşürdü. Üreticiler çaresizlik içerisinde, bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi için devletten destek istediklerini belirttiler.

ÜRETİCİ DEVLETTEN YARDIM BEKLİYOR

Üretici Ömer Bidar, "Akşam saatlerinde başlayan dolu 40 dakika kadar sürdü, irili ufaklıydı. İlk düşen tavuk yumurtası kadar vardı. Daha sonra fındık büyüklüğü kadar yağmaya başladı. Çiftçi  perişan. Devletin desteğini istiyoruz" derken, Saniye Kızıltepe, de "Devletten yardım bekliyoruz. Bağımızı sigorta yaptıramadık. Çiftçinin hali malum. Bağlarda üzüm yaprak kalmadı, bundan sonra kalanlarda yaş satılamaz, ancak kurutmaya gider. Bu dönemde asmaların açılması gerekiyor. Biz tam asmaları açmıştık. Yaprakları araladık, dolu oldu, açıkta kalan salkımları tamamen yere düşürdü.  Zaten ortak bakıyorduk. Tamamen bittik" şeklinde konuştu..

MEMİŞ; "SİGORTA YAPTIRMAYANLAR HASAR TESPİTİ YAPTIRMALI"

Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş,  dolu yağışının bağ ve tarım ürünlerine verdiği zararlara ilişkin bilgi verdi. Memiş, "Önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle, bağlarda yaklaşık yüzde 60 ile 100 arasında zararlar  oluştu. Ekip olarak dolu yaşanan sahalarda incelemelere başladık. Tespit raporlarından sonra, afet kapsamında ihbarımızı bildireceğiz. Tespitlerimizde yapraklarda sürgünlerde ve salkımlarda ağır hasarlar tespit ettik.  Üreticilerimiz özellikle bakırlı uygulamalar yapmalarını öneriyoruz. Ayrıca hasar gören üreticilerimizin sigortası olanlar ilgili sigorta kurumuna, sigortası olmayanların da müdürlüğümüze mutlaka tespit yaptırmalarını öneriyoruz. Çiftçilerimize özellikle kırsal kalkınma desteği kullanarak bağlar yağışlardan korunmak için yüzde elli hibe ile destek veriliyor. Üreticilerimizin bundan faydalanmasını öneriyoruz. Ayrıca Tarsim bilincinin gelişmesini öneriyoruz" dedi.

Dolu yağışı bağların yanı sıra meyve ağaçlarının meyvelerini de döktü, bazı bağ alanları göle döndü. Zarar tespit çalışmalarına İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yanı sıra Tarsim ve Ziraat Odası yetkilileri de başladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.