GECE -5'İ GÖREN ALAŞEHİR BUZ KESTİ

19.01.2022 - 09:17, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

GECE -5'İ GÖREN ALAŞEHİR BUZ KESTİ

Alaşehir'de yüksek kesimlere yağan karın ardından ilçe merkezi de soğuk hava dalgasının etkisi altına girdi. Gece -5 dereceyi gören ilçede sabahın ilk ışıkları ile birlikte her yer yağan kırağının etkisi ile beyaza büründü
Kurak geçen bir yılın ardından Alaşehir'in yüksek kesimlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışı üreticilerin yüzünü güldürdü. İlçede üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçi Mehmet Dönmez, kış aylarında soğuk havaların olmamasının bağlarda  ve meyvelerde yalancı bahara aldanarak erken uyanmalara neden olduğunu, bunun sonucunda da Mart ayında yaşanan don olayları ile mahsullerde ciddi kayıp yaşadıklarını dile  getirerek sıcaklıkların düşmesinin sevindirici olduğunu belirtti. Üzüm bağlarının soğuk havaların etkisi ile yaklaşık üç ay uyuması gerektiğini belirten Dönmez:" Geçtiğimiz yıllarda kış ayları mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ile geçmiş bunun sonucunda da kış ortasında asmalarımız filiz açmıştı. Hava sıcaklıklarının zaman zaman mevsim normalinin üzerinde seyretmesi, havaların soğuk gitmemesi, don olmayışı, kırağı yağmaması nedeniyle üzüm asmaları yalancı bahara aldanır. Üzüm asmalarının normalde en az üç ay uyuması ve dinlenmesi gerekir. Havalar sıcak giderse, bağlar uyumaz bundan dolayı bağlar erken açar. Erken açarsa da o sene verim az olur. Açan bağlar üzüm vermez, havaların soğuk gitmesi lazım, bağların uyuması lazım" dedi.
Alaşehir'de yüksek kesimlere yağan karın ardından ilçe merkezi de soğuk hava dalgasının etkisi altına girdi. Gece -5 dereceyi gören ilçede sabahın ilk ışıkları ile birlikte her yer yağan kırağının etkisi ile beyaza büründü

Kurak geçen bir yılın ardından Alaşehir'in yüksek kesimlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışı üreticilerin yüzünü güldürdü. İlçede üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçi Mehmet Dönmez, kış aylarında soğuk havaların olmamasının bağlarda  ve meyvelerde yalancı bahara aldanarak erken uyanmalara neden olduğunu, bunun sonucunda da Mart ayında yaşanan don olayları ile mahsullerde ciddi kayıp yaşadıklarını dile  getirerek sıcaklıkların düşmesinin sevindirici olduğunu belirtti.

Üzüm bağlarının soğuk havaların etkisi ile yaklaşık üç ay uyuması gerektiğini belirten Dönmez:" Geçtiğimiz yıllarda kış ayları mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ile geçmiş bunun sonucunda da kış ortasında asmalarımız filiz açmıştı. Hava sıcaklıklarının zaman zaman mevsim normalinin üzerinde seyretmesi, havaların soğuk gitmemesi, don olmayışı, kırağı yağmaması nedeniyle üzüm asmaları yalancı bahara aldanır. Üzüm asmalarının normalde en az üç ay uyuması ve dinlenmesi gerekir. Havalar sıcak giderse, bağlar uyumaz bundan dolayı bağlar erken açar. Erken açarsa da o sene verim az olur. Açan bağlar üzüm vermez, havaların soğuk gitmesi lazım, bağların uyuması lazım" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.