TÜTÜN ÜRETİCİSİNDE FİYAT SEVİNCİ

YAŞAM 06.09.2017 - 23:44, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

TÜTÜN ÜRETİCİSİNDE FİYAT SEVİNCİ

İstikrarsız fiyatlardan ve uygulanan kota yüzünden üretimde durma noktasına gelen tütüncülük yeniden dikilmeye başladı. Son yıllarda tütün üreticisinin fiyat yönünden yüzü gülmeye de başladı. 2017 yılında tütünlerin kilosu 15 liradan alıcı buluyor. Üreticiler fiyatlardan memnun.
Alaşehirli tütün üreticileri tütün fiyatlarından memnun. Alaşehir’in Uluderbent,  Bahadır, Girelli, Bahçeli, Çarıkbozdağ gibi bir çok mahallesinde tütün üreten üreticiler 2017 sezonu fiyatlarını sevindirici buldu. Fiyatların böyle seyretmesi halinde önümüzdeki yıllarda bir çok üreticinin tekrar tütün üretimine yönelmesi bekleniyor. BAHÇELİ, "FİYAT TARİFESİ GAYET GÜZEL" Alaşehir Bahadır Mahallesi’nde oturan  tütün üreticisi  Eyüp Bahçeli, "Eskiden tütüncülük yapardık.  İstenilen fiyatlardan satamaz, tütün ürettiğimiz zaman pişman olurduk. Tütüncülük zor ve meşakkatli bir iş. Sabah erkenden kalkılır, karanlıkta tarlaya gidersin. Öğlen sıcağına kadar tütün kırılır, sonra eve gelip saatlerce kırılan tütünler dizilir. Akşam üzeri havanın  serinlemesiyle birlikte tekrar tütün tarlasına, tütün kırmak için   gidilir. Kısacası tütüncülük zor bir iştir. Ancak son yıllarda tütün para etmeye başlayınca tekrar tütün üretimine başladık. Bu yıl kilosunu ortalama 15 liradan sattık.  Bu fiyat tütün için iyi bir fiyat.  Tütüncülük zor ve meşakkatli bir iş olmasına rağmen, günümüzde teknoloji tütün işçiliğini bir ölçüde azalttı.  Artık eskisi gibi işçilik te zor değil. Tütün dikme makineleri, tütün dizme makineleri çıktı. Tütünler sırıklara bağlanmadan, tablalar üzerine  serilerek kurutuluyor. Dolayısıyla işçiliğe göre fiyatlar gayet güzel. Konuştuğumuz arkadaşlar tekrar tütün üretimine başlayacaklarını dile getiriyorlar."dedi. TÜTÜN DİKİM ALANLARI ARTAR MI? Tütün alıcısı Murat Uysal de "Ttütün üretimi de işçiliği de kolaylaştı. Diğer ürünlere göre fiyatı daha iyi. Bu fiyatlar vatandaşların tekrar tütüne yönelmesinde etkili olabilir. Tütün dikmek, kırmak  için makineler çıktı. Tütün basma ve kalıp yapma da yok. Kurutma daha kolay ve daha ekonomik. Tütünler basılma ve kalıp yapılma yerine kolilere doldurularak, daha kolay işçilik yapılıyor.  Ancak her türlü kolaylığa rağmen, tütününün dizilerek kurutulması yöntemini hiçbir  yöntem tutmuyor. Biz tütünün dizilerek, kurutulması taraftarıyız. Ama işçiliğin zor olması nedeniyle günümüzde tercih edilmiyor. Paralar peşin. Üreticinin parasını alamama kaygısı yok. Dolayısıyla tütüne yönelme olabileceğini tütün alanlarının tekrar artacağını düşünüyoruz."dedi.
İstikrarsız fiyatlardan ve uygulanan kota yüzünden üretimde durma noktasına gelen tütüncülük yeniden dikilmeye başladı. Son yıllarda tütün üreticisinin fiyat yönünden yüzü gülmeye de başladı. 2017 yılında tütünlerin kilosu 15 liradan alıcı buluyor. Üreticiler fiyatlardan memnun.

Alaşehirli tütün üreticileri tütün fiyatlarından memnun. Alaşehir’in Uluderbent,  Bahadır, Girelli, Bahçeli, Çarıkbozdağ gibi bir çok mahallesinde tütün üreten üreticiler 2017 sezonu fiyatlarını sevindirici buldu. Fiyatların böyle seyretmesi halinde önümüzdeki yıllarda bir çok üreticinin tekrar tütün üretimine yönelmesi bekleniyor.

BAHÇELİ, "FİYAT TARİFESİ GAYET GÜZEL"

Alaşehir Bahadır Mahallesi’nde oturan  tütün üreticisi  Eyüp Bahçeli, "Eskiden tütüncülük yapardık.  İstenilen fiyatlardan satamaz, tütün ürettiğimiz zaman pişman olurduk. Tütüncülük zor ve meşakkatli bir iş. Sabah erkenden kalkılır, karanlıkta tarlaya gidersin. Öğlen sıcağına kadar tütün kırılır, sonra eve gelip saatlerce kırılan tütünler dizilir. Akşam üzeri havanın  serinlemesiyle birlikte tekrar tütün tarlasına, tütün kırmak için   gidilir. Kısacası tütüncülük zor bir iştir. Ancak son yıllarda tütün para etmeye başlayınca tekrar tütün üretimine başladık. Bu yıl kilosunu ortalama 15 liradan sattık.  Bu fiyat tütün için iyi bir fiyat.  Tütüncülük zor ve meşakkatli bir iş olmasına rağmen, günümüzde teknoloji tütün işçiliğini bir ölçüde azalttı.  Artık eskisi gibi işçilik te zor değil. Tütün dikme makineleri, tütün dizme makineleri çıktı. Tütünler sırıklara bağlanmadan, tablalar üzerine  serilerek kurutuluyor. Dolayısıyla işçiliğe göre fiyatlar gayet güzel. Konuştuğumuz arkadaşlar tekrar tütün üretimine başlayacaklarını dile getiriyorlar."dedi.

TÜTÜN DİKİM ALANLARI ARTAR MI?

Tütün alıcısı Murat Uysal de "Ttütün üretimi de işçiliği de kolaylaştı. Diğer ürünlere göre fiyatı daha iyi. Bu fiyatlar vatandaşların tekrar tütüne yönelmesinde etkili olabilir. Tütün dikmek, kırmak  için makineler çıktı. Tütün basma ve kalıp yapma da yok. Kurutma daha kolay ve daha ekonomik. Tütünler basılma ve kalıp yapılma yerine kolilere doldurularak, daha kolay işçilik yapılıyor.  Ancak her türlü kolaylığa rağmen, tütününün dizilerek kurutulması yöntemini hiçbir  yöntem tutmuyor. Biz tütünün dizilerek, kurutulması taraftarıyız. Ama işçiliğin zor olması nedeniyle günümüzde tercih edilmiyor. Paralar peşin. Üreticinin parasını alamama kaygısı yok. Dolayısıyla tütüne yönelme olabileceğini tütün alanlarının tekrar artacağını düşünüyoruz."dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.