Alaşehir’de Kış Sofralarının Vazgeçilmezi Geleneksel Tarhana Yapımı Başladı

YAŞAM 30.09.2024 - 14:32, Güncelleme: 30.09.2024 - 14:32
 

Alaşehir’de Kış Sofralarının Vazgeçilmezi Geleneksel Tarhana Yapımı Başladı

Alaşehir’de, kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan tarhana yapımı için kadınlar yoğun bir çalışma sürecine girdi. Geleneksel yöntemlerle yapılan kışlık tarhana, imece usulüyle hazırlanıyor.
Alaşehir’de kadınlar tarafından ev yapımı doğal tarhana üretimi başlandı. Tatlı ve acı biberlerle hazırlanan doğal tarhanalar yaklaşık 15 gün yoğurulduktan sonra elekten geçirilerek serilir.  Tarhananın hazırlanmasının ortalama üç hafta sürdüğünü belirten Zeynep Uçar; “Kırmızı acı ve tatlı biberlerden tarhanamızın içerine, kırmızı biber, kese yoğurdu, un, domates, nane, soğan, salça ve zeytinyağı katılarak önce iyice pişirilir. Soğuması için bekletildikten sonra yoğurma işlemi başlar. Yoğurma yaklaşık olarak 15 gün devam eder. İyice mayalanması beklenir ve daha sonra küçük parçalara ayrılarak serilir.  Kıvamına geldiğinde temiz bezler üzerine kaşık, kaşık güneşte kuruması için dökülür. Kuruyunca da ellerimizle avuçlayıp, elekten geçirerek elenir. Bu kez de gölge bir yerde elenen tarhananın üzerine temiz ince örtü ile örterek son kuruması yapılarak cam kavanozlara katarak kışın afiyetle yeriz" dedi.
Alaşehir’de, kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan tarhana yapımı için kadınlar yoğun bir çalışma sürecine girdi. Geleneksel yöntemlerle yapılan kışlık tarhana, imece usulüyle hazırlanıyor.

Alaşehir’de kadınlar tarafından ev yapımı doğal tarhana üretimi başlandı. Tatlı ve acı biberlerle hazırlanan doğal tarhanalar yaklaşık 15 gün yoğurulduktan sonra elekten geçirilerek serilir. 

Tarhananın hazırlanmasının ortalama üç hafta sürdüğünü belirten Zeynep Uçar; “Kırmızı acı ve tatlı biberlerden tarhanamızın içerine, kırmızı biber, kese yoğurdu, un, domates, nane, soğan, salça ve zeytinyağı katılarak önce iyice pişirilir. Soğuması için bekletildikten sonra yoğurma işlemi başlar. Yoğurma yaklaşık olarak 15 gün devam eder. İyice mayalanması beklenir ve daha sonra küçük parçalara ayrılarak serilir. 

Kıvamına geldiğinde temiz bezler üzerine kaşık, kaşık güneşte kuruması için dökülür. Kuruyunca da ellerimizle avuçlayıp, elekten geçirerek elenir. Bu kez de gölge bir yerde elenen tarhananın üzerine temiz ince örtü ile örterek son kuruması yapılarak cam kavanozlara katarak kışın afiyetle yeriz" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.