Alaşehir'de bağ budama kurslarına yoğun ilgi
Alaşehir'de bağ budama kurslarına yoğun ilgi
ALAŞEHİR’DE HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ İLE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ORTAKLAŞA DÜZENLENEN BAĞ BUDAMA KURSLARINA VATANDAŞLAR YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ.
Alaşehir’de İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bağ budama kursu düzenlendi. Düzenlenen kurslara 22 kadın, 58 erkek olmak üzere 80 kursiyer katıldı. Bağ budama eğitimlerinde kursiyerlere teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı olarak da eğitim verildi. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Alaşehir İşletmesi'nde uygulamalı eğitimlerin yapıldığı kursta toplamda 102 saatlik eğitim verildi. Kursta toprak seçimi, fidan seçimi, bağ budama, gübreleme ve hastalıkla mücadele gibi teorik bilgiler de verildi.
22 KADIN DA KURSA KATILDI
Kurslar sayesinde hem eşlerine hem de aile bütçesine destek olacaklarını söyleyen kursiyerlerden Fatma Kol, "Amacımız eşlerimize ve aile bütçemize katkıda bulmak. Kadının da mutlaka toplumda bu tür etkinliklere katılarak aile bütçesine katkıda bulması lazım. Bu amaçla kursa gittik. Bizler toplum olarak bağcı bir milletiz. Bağcılık konusunda az çok bilgimiz vardı, ama bu budama kursu sayesinde bağcılık bilgimizi daha da geliştirmiş olduk. Kurs sayesinde bağlarımıza daha iyi yapıyoruz ve daha güzel verim alıyoruz" dedi.
KUSTA UYGULAMALI EĞİTİM DE VERİLDİ
Kurs hakkında bilgi veren kurs eğitmeni Ziraat Mühendisi Hafize Metin, "Kursumuzun ana teması, toprak çeşidi, üzüm çeşidi seçimi, budama, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlarla mücadeledir. Budama da tabii ki çeşitlere göre değişmekle beraber, sofralık mı, kurutmalık mı, çekirdekli, çekirdeksiz mi dikeceğiz, önce bunlara karar vermemiz gerekiyor. Kültürel bakımları da gübreleme, sulama ve zirai mücadeleleri kapsamaktadır" diye konuştu.
UÇGUN: HEDEFİMİZ SERTİKALI UYGULAYICILAR YETİŞTİRMEK
Alaşehir'de profesyonel bağcılığı geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, "Alaşehir'de temel hedefimiz bütün budama sektöründe çalışan arkadaşlarımızın sertifikalı budayıcı olmasını temin etmek. Kaymakamlık olarak bu sene budama kursuyla bu işe başladık. İnşallah Alaşehir'de çiftçiliğin tekniğe uygun, son teknolojinin kullanıldığı tarım tekniklerinin tamamen uygulandığı bir tarım faaliyeti olarak yapılmasını temin etmeye çalışacağız" dedi.
Bağ alanında yapılan uygulamalı eğitimlere Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, İlçe Tarım Orman Müdürü Bülent Güleç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, Halk Eğitim Müdürü Süleyman Ölmez, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Alaşehir İşletmesi sorumlusu Yüksek Ziraat Mühendisi Mahmut Aşık da uygulamalı eğitimlere katılarak incelemelerde bulundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.