İLAÇ KALINTISI, ÜRÜN HASAT EDİLMEDEN ÖNCE TESPİT EDİLİYOR

30.05.2022 - 08:31, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

İLAÇ KALINTISI, ÜRÜN HASAT EDİLMEDEN ÖNCE TESPİT EDİLİYOR

Alaşehir ve yöresinde hasat öncesi Pestisit Denetimi Programı kapsamında asma yaprağı ve kiraz numune alımları devam ediyor. Yetkililer, Yasaklı veya ruhsatsız Bitki Koruma Ürünü kullanan üreticilere 5996 sayılı Kanun hükümleri gereğince adli ve idari işlem uygulanmakta olduğunu belirttiler.
Tarladan Sofraya, Güvenilir Gıda sloganıyla yola çıkılan Kalıntı İzleme Programı sayesinde, bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik risklerin Maksimum Kalıntı Limitleri [Maximum Residue Limit (MRL)] ile sınırlandırılması ve önlenmesi amacıyla, bitkisel ürünlerin hasat edilmeden ve dolayısıyla tüketicinin sofrasına ulaşmadan önce denetlenmesi sağlanıyor. Ayrıca teknik olarak Bitki Koruma Ürünleri  adı verilen zirai ilaçların, talimatlara uygun olarak; doğru dozda ve doğru zamanda uygulanmasının üretici ve tüketici sağlığı açısından olduğu gibi, ilaçlama maliyetlerini düşürmesi açısından büyük önem arz ediyor. Üreticilere, tarım ilaçlarını reçete ile almaları ve etiketinde yazılı olan Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre bilgisinde yer alan gün sayısına dikkat ederek ürünleri hasat etmeleri tavsiye ediliyor. Başka bir deyişle ilaçlama yaptıktan sonra, hasada kadar geçmesi gereken zamana uyulması, rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmaması ve yasaklı ilaçların hiçbir surette kullanılmaması gerekiyor. Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2022 yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı kapsamında kiraz ve asma yaprağı numune alımları devam ediyor. Yasaklı veya ruhsatsız Bitki Koruma Ürünü kullanan üreticilere adli ve idari işlem uygulanmakta olduğu belirtildi. Yetkililer.” 2022 yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı kapsamında kiraz ve asma yaprağı numune alımları devam ediyor. Yasaklı veya ruhsatsız Bitki Koruma Ürünü kullanan üreticilere 5996 sayılı Kanun hükümleri gereğince adli ve idari işlem uygulanmaktadır. Üreticilerin, üzüm analizlerinde rastlanan ve ceza uygulanan başta imidacloprid, dimethoate,  chlorpyrifos, iprodione, permethrin, fenarimol,  propineb, bifenthrin,  thiacloprid,  diflubenzuron, imazalil olmak üzere,  Bakanlığımızca kullanımı yasaklanan veya bağda ruhsatı olmayan aktif maddeleri içeren Bitki Koruma Ürünlerini kullanmamaları önemle duyurulur. Lütfen insan, hayvan ve çevre sağlığı için  yasaklı  ve ruhsatsız ilaç kullanmayalım ”dediler.
Alaşehir ve yöresinde hasat öncesi Pestisit Denetimi Programı kapsamında asma yaprağı ve kiraz numune alımları devam ediyor. Yetkililer, Yasaklı veya ruhsatsız Bitki Koruma Ürünü kullanan üreticilere 5996 sayılı Kanun hükümleri gereğince adli ve idari işlem uygulanmakta olduğunu belirttiler.

Tarladan Sofraya, Güvenilir Gıda sloganıyla yola çıkılan Kalıntı İzleme Programı sayesinde, bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik risklerin Maksimum Kalıntı Limitleri [Maximum Residue Limit (MRL)] ile sınırlandırılması ve önlenmesi amacıyla, bitkisel ürünlerin hasat edilmeden ve dolayısıyla tüketicinin sofrasına ulaşmadan önce denetlenmesi sağlanıyor. Ayrıca teknik olarak Bitki Koruma Ürünleri  adı verilen zirai ilaçların, talimatlara uygun olarak; doğru dozda ve doğru zamanda uygulanmasının üretici ve tüketici sağlığı açısından olduğu gibi, ilaçlama maliyetlerini düşürmesi açısından büyük önem arz ediyor.

Üreticilere, tarım ilaçlarını reçete ile almaları ve etiketinde yazılı olan Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre bilgisinde yer alan gün sayısına dikkat ederek ürünleri hasat etmeleri tavsiye ediliyor. Başka bir deyişle ilaçlama yaptıktan sonra, hasada kadar geçmesi gereken zamana uyulması, rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmaması ve yasaklı ilaçların hiçbir surette kullanılmaması gerekiyor.

Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2022 yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı kapsamında kiraz ve asma yaprağı numune alımları devam ediyor. Yasaklı veya ruhsatsız Bitki Koruma Ürünü kullanan üreticilere adli ve idari işlem uygulanmakta olduğu belirtildi.

Yetkililer.” 2022 yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı kapsamında kiraz ve asma yaprağı numune alımları devam ediyor. Yasaklı veya ruhsatsız Bitki Koruma Ürünü kullanan üreticilere 5996 sayılı Kanun hükümleri gereğince adli ve idari işlem uygulanmaktadır. Üreticilerin, üzüm analizlerinde rastlanan ve ceza uygulanan başta imidacloprid, dimethoate,  chlorpyrifos, iprodione, permethrin, fenarimol,  propineb, bifenthrin,  thiacloprid,  diflubenzuron, imazalil olmak üzere,  Bakanlığımızca kullanımı yasaklanan veya bağda ruhsatı olmayan aktif maddeleri içeren Bitki Koruma Ürünlerini kullanmamaları önemle duyurulur. Lütfen insan, hayvan ve çevre sağlığı için  yasaklı  ve ruhsatsız ilaç kullanmayalım ”dediler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.