YARIM ASIRDIR DEMİR DÖVÜYOR

25.07.2022 - 11:46, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

YARIM ASIRDIR DEMİR DÖVÜYOR

Alaşehir'de yaşayan 47 yaşındaki Mehmet Özbay, 12 yaşında babasının yanında çırak olarak başlayarak öğrendiği demircilik mesleğiyle geçimini sağlıyor.
Alaşehir'de eski Sanayi'de bulunan iş yerinde bölgede daha çok kullanımı yaygın olan tarım aletleri üreten 47 yaşındaki Mehmet Özbay 35 yıldır demircilik yapıyor. Özellikle balta, kazma, keser, orak, dehre gibi köy aletleri yaparak mesleğini sürdüren Özbay, 2000'li yıllara kadar inşaatlar da kullanılan malzemeleri de yaptıklarını söyledi. 35 yıldır demir ocağının başında demir döven Sıcak Demir Ustası Mehmet Özbay, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini 1987 yılından beri aşkla devam ettiriyor. Sıcak demircilik mesleğine çırak olarak kimsenin gelmediğini ve teknoloji ilerledikçe mesleğin gerilediğinin altını çizen Mehmet Özbay, "Bu meslek bizim ata baba mesleği. 35 yıldır bu meslekle iştigal ediyorum. Biz burada sıcak demircilik yapıyoruz. Sıcak demircilik derken de, daha çok köylünün uğraştığı baltası, kazması, dehresi ve burada gördüğünüz malzemeleri yaparak üretiyoruz. Tabi daha önceleri, 2000'li yıllara kadar bugün ki inşaat malzemelerini de biz yapardık ama teknoloji ilerlediği gibi bizim meslek de geriledi. Şuan da Alaşehir'de bu mesleği devam ettirecek kimse yok maalesef. Ocak işiyle uğraşan benden başka sanatkârımız kalmadı. Çırak da gelmiyor. Gelenler ilk önce alacağı maaşı konuşuyor, sigortasını soruyor, yiyeceğini hesaplıyor. Tabii bizim de bunları karşılayacak gücümüz olmadığı için tek başımıza devam ettirmek mecburiyetinde kaldık" dedi. "İnsanlar bu sıcakta gölgede duramıyor" Özbay, insanların kavurucu sıcaklıklarda ağacın gölgesinde bile durmakta zorlandığını ama işi gereği o sıcaklığa katlandığını belirterek, "İnsanlar ağacın gölgesinde oturamazken biz demirin 800 veya bin 500 derece sıcaklığı karşısında hem demiri ısıtıp hem de dövüyoruz. Ciddi emek istiyor, yapmak tabi ki zor. Mesleğimi seviyorum. Ata mesleğim. Allah'a çok şükür çoluğumuzun çocuğumuzun nafakasını bu meslekten kazandık. Sevmesek de yapmayız. Teknoloji de ne kadar ilerlerse de ilerlesin yine bu mesleğe her zaman ihtiyaç var" diye konuştu.
Alaşehir'de yaşayan 47 yaşındaki Mehmet Özbay, 12 yaşında babasının yanında çırak olarak başlayarak öğrendiği demircilik mesleğiyle geçimini sağlıyor.

Alaşehir'de eski Sanayi'de bulunan iş yerinde bölgede daha çok kullanımı yaygın olan tarım aletleri üreten 47 yaşındaki Mehmet Özbay 35 yıldır demircilik yapıyor. Özellikle balta, kazma, keser, orak, dehre gibi köy aletleri yaparak mesleğini sürdüren Özbay, 2000'li yıllara kadar inşaatlar da kullanılan malzemeleri de yaptıklarını söyledi. 35 yıldır demir ocağının başında demir döven Sıcak Demir Ustası Mehmet Özbay, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini 1987 yılından beri aşkla devam ettiriyor.

Sıcak demircilik mesleğine çırak olarak kimsenin gelmediğini ve teknoloji ilerledikçe mesleğin gerilediğinin altını çizen Mehmet Özbay, "Bu meslek bizim ata baba mesleği. 35 yıldır bu meslekle iştigal ediyorum. Biz burada sıcak demircilik yapıyoruz. Sıcak demircilik derken de, daha çok köylünün uğraştığı baltası, kazması, dehresi ve burada gördüğünüz malzemeleri yaparak üretiyoruz. Tabi daha önceleri, 2000'li yıllara kadar bugün ki inşaat malzemelerini de biz yapardık ama teknoloji ilerlediği gibi bizim meslek de geriledi. Şuan da Alaşehir'de bu mesleği devam ettirecek kimse yok maalesef. Ocak işiyle uğraşan benden başka sanatkârımız kalmadı. Çırak da gelmiyor. Gelenler ilk önce alacağı maaşı konuşuyor, sigortasını soruyor, yiyeceğini hesaplıyor. Tabii bizim de bunları karşılayacak gücümüz olmadığı için tek başımıza devam ettirmek mecburiyetinde kaldık" dedi.

"İnsanlar bu sıcakta gölgede duramıyor"

Özbay, insanların kavurucu sıcaklıklarda ağacın gölgesinde bile durmakta zorlandığını ama işi gereği o sıcaklığa katlandığını belirterek, "İnsanlar ağacın gölgesinde oturamazken biz demirin 800 veya bin 500 derece sıcaklığı karşısında hem demiri ısıtıp hem de dövüyoruz. Ciddi emek istiyor, yapmak tabi ki zor. Mesleğimi seviyorum. Ata mesleğim. Allah'a çok şükür çoluğumuzun çocuğumuzun nafakasını bu meslekten kazandık. Sevmesek de yapmayız. Teknoloji de ne kadar ilerlerse de ilerlesin yine bu mesleğe her zaman ihtiyaç var" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.