ALAŞEHİR'DE ÜZÜM BAĞLARI ERKEN UYANDI
ALAŞEHİR'DE ÜZÜM BAĞLARI ERKEN UYANDI
Alaşehir'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle bazı üzüm bağlarının filizlenmesi üreticiyi endişelendirdi. Üzüm üreticileri olası bir don olayında büyük zarar görme tehlikesiyle karşı karşıya.
Alaşehir'de üzüm asmaları kış mevsiminin ortasında filizlenmeye başladı. Üzümlerin vaktinden önce filizlenmesi üreticileri de endişelendirdi. Üzüm üreticileri önümüzdeki günlerde don olayı yaşanması halinde bütün filizlerin çürümesinden korkuyor. Büyük zarar verebilecek filizlenmelere karşı çiftçiler çaresiz durumda.
Alaşehir’de çiftçilik yapan Bilal Avcı, bu sene ciddi anlamda soğuk görmediklerini, kış ayını yaşayamadıklarını belirterek, "Bu sene kış ayı hep ılık geçti ciddi anlamda soğuk yaşamadık bundan dolayı meyve ağaçları ve üzüm bağları erken uyanmaya başladı. Bu tehlikeli bir durum. Hava sıcaklıkları Şubat'ın son haftası ve Mart başında hep 10 derecenin üzerindeydi bu sıcaklığa bağlı olarak bağlarda asmalara su yürümesi başladı. Şubat sonunda erken uyanma yapan bağlarımız, Mart ayında sıcaklıkların sıfırın altında -1 ve -2'ye düşmesiyle bağlarda açılan gözler etkilenir. Bu kez de yan kollar çıkar ama bunlarda üzüm olmaz. Süperior cinsi üzümler sıcaklıkların artmasıyla uyanma başladı. Killik ve Işıklar Mahallelerinin kırsal kesimleri ile Sarıgöl'de Çimentepe Mahallesi kırsalında bağlar uyanmaya başladı. Mart ayında yaşanabilecek don olayları erken açan bağlarda verim kaybına neden olur" dedi.
"BAĞLARIN EN AZ 600-700 SAAT SOĞUK GÖRMESİ GEREKİYOR"
Üzüm bağında inceleme yapan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, ılık geçen kış aylarının bağlar için risk oluşturduğunu belirterek, "Bitkiler aşırı soğuktan zarar gördüğü gibi, kış aylarında belirli bir dönem soğuklanma ihtiyacı karşılanmadığında da olumsuzluk yaşanmaktadır. Bölgemizde kış ayı maalesef yeterince yaşanmadı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kış aylarında bağların en az 600-700 saat soğuk görmesi gerekiyor. Bağ gövdelerindeki sular çekilmediğinden, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bağların erken uyanmasına neden oluyor. Bu aylarda erken uyanma yapan asmalarda, Mart ayında eksi 1 ve 2 dereceye düşen sıcaklıklar nedeni ile açılan gözler etkilenir. Bu kez de yan kollar çıkar, ama bunlarda da üzüm olmaz. Bölgemizde, Mart soğukları erken uyanma yapan üzüm bağlarında büyük zararlara neden oluyor. Bunun sonucunda ise çiftçilerimiz çok zor durumda kalıyorlar" diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.