ESNAF, EYT YASASINDAN UMDUĞUNU BULAMADI
ESNAF, EYT YASASINDAN UMDUĞUNU BULAMADI
Kamuoyunda EYT Yasası olarak bilinen emeklilik yasasının SSK’lılar ile Bağ Kur’lular arasında eşitsizliğe neden olduğunu söyleyen Alaşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kıymık, yasa nedeniyle ilçede 5 bine yakın Bağ Kur’lu ve Tarım Bağ Kur’lu vatandaşın mağduriyet yaşadığına dikkat çekti.
Alaşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kıymık ile gündemi ve ilçe esnafının sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. İlçe esnafının en büyük sıkıntısının kamuoyunda EYT yasası olarak bilinen emeklilik yasası olduğunu ifade eden Başkan Kıymık, çıkan yasanın sigortalılarla Bağ Kurlular arasındaki eşitsizliği gidermediğine dikkat çeken Kıymık, “SGK’lılar için emekliliğe 5 bin ve üzeri gün yeterken Bağ Kuruluların 9 bin güne ihtiyaç duyması bir eşitsizlik doğuruyor. Yeni yasada maalesef bu eşitsizlik giderilmedi” dedi.
ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMADI
Bağ Kurlular için getirilen yapılandırma bedelinin de çok yüksek olduğuna dikkat çeken Kıymık, “25 yıllık borç yaklaşık 1 milyon TL’yi buluyor. Esnafımızın bu rakamları ödeyerek borçlanabilmesi mümkün değil. Dondurulan Bağ Kur hesaplarının kapsam dışında olması da ciddi bir sorun. Tarım Bağ Kuru yapılandırmasında da ciddi sorunlar var. 25 yıl 9000 gün olmasın en azından 7200 gün olsun dedik maalesef 9000 düşmedi. Vergi kaydı olup da Bağ Kurlu olmayanlar için bir şans verilsin Bağ Kurları borçlandırma yapılsın dendi o da olmadı. Mahkemeyle uğraşmak zorunda kaldık. Bunlar da yetmedi Bağ Kur borçları yapılandırması çıktı dendi fakat dondurulan borçlar yapılandırma kapsamına alınmadı. Bu konuda yasalar çıkmadan defalarca bu konuları dile getirmemize rağmen dikkate alınmadı” şeklinde konuştu.
MAĞDURLARIN SAYISI OLDUKÇA FAZLA
Alaşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın bin 300 faal üyeye hizmet verdiğini ifade eden Oda Başkanı Ahmet Kıymık, “Çıkan EYT yasası nedeniyle 2 bin civarı Bağ Kurlu ve 2 bin 500 civarı esnaf ve çiftçimiz mağdur durumda. Umarım bu mağduriyetler dikkate alınarak telafisi yapılır” dedi.
PANDEMİ SONRASI TOPARLANMA SAĞLANAMADI
Alaşehir esnafının durumuna da değinen Kıymık, dünya genelinde yaşanan pandemi sonrası ilçe de esnafın belini doğrultmakta zorlandığına dikkat çekti. Kıymık, “Pandemi sürecinde ve sonrasında ekonomik olarak global bir kriz yaşandı. Etkileri de halen devam ediyor. Halkın satın alma gücündeki azalma ve tasarrufa yönelmesi esnafımızı zora soktu. Bağ Kur primleri 3 bin lira civarında. Birçok esnafımız ek gelirlerle hayatını sürdürüyor. Büyük marketler ve internet üzerinden satışlar da esnafımızı vurdu” şeklinde konuştu.
ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Esnafların çalıştıracak eleman bulma konusunda yaşadığı sıkıntıların sona erdiğini dile getiren Başkan Kıymık, “Çıraklık Eğitim Merkezi vasıtasıyla 8 yıllık eğitimi tamamlayan öğrencilerin 4 gün işyerinde çalışıp, bir gün okula giderek mezun olabilmeleri istihdam sorununun çözülmesine katkı sağladı. Esnafımızın eleman bulma sorunu büyük ölçüde azaldı” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.