ARABULUCULUK NEDİR-ARABULUCULUKTA SON GELİŞMELER

YAŞAM 28.09.2023 - 16:12, Güncelleme: 28.09.2023 - 16:12
 

ARABULUCULUK NEDİR-ARABULUCULUKTA SON GELİŞMELER

Ülkemizde sık karşılaşılan ve günden güne de sayısı artan uyuşmazlıkların dava ile çözümünün uzun zaman almasının önüne geçilmesi için amaçlanan arabuluculuk sisteminde yaşanan son gelişmeleri Alaşehir'li hukukçu Kadir Hakan Erdem değerlendirdi.
Bu müessese adından da geldiği üzere bir arabulucu eşliğinde orta yolun taraflar arasında bulunarak kısa yoldan çözüme ulaşılması yargının da yükünü hafifletilmesi amacıyla hayata geçirildiğini belirten Hukukçu Kadir Hakan Erdem; "Öncelikle Arabuluculuk nedir sorusunun cevabını verelim. Bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleriyle seçtikleri tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurdukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk, uyuşmazlığın mahkeme dışı, hızlı ve kesin bir şekilde çözülmesini amaçlayan bir usul hukuku kurumudur. Diğer bir ifade ile arabuluculuk, tarafların, bir veya daha fazla arabulucunun yardımı ile bir anlaşmaya varmak için ihtilaflı meseleler üzerinde görüşme yaptıkları bir uyuşmazlık çözüm sürecini ifade eder. Daha detaylı bir tanıma göre ise arabuluculuk, üçüncü kişinin tarafları bir araya getirerek müzakere edebilmelerini sağladığı ve aralarındaki iletişimi kolaylaştırdığı, çözüme ilişkin karar verme yetkisinin taraflarda kaldığı, sürece ilişkin tavsiye veya karar verme yetkisinin ise üçüncü kişide olduğu bir yapılandırılmış uyuşmazlık çözüm sürecidir. Kanun’un amacı, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir. Kanun, hem millî hem de yabancılık unsuru taşıyan, yani milletlerarası nitelikteki uyuşmazlıklarda uygulanır. Kanun’un uygulanması için uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olması gerekir. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıkları, arabuluculuğa elverişli kabul edilmiştir Dava şartı arabuluculuk kapsamına, işçi-işveren uyuşmazlıklarında, ticari uyuşmazlıklarda ve tüketici uyuşmazlıklarında ve 01.09.2023 tarihi itibari ile Gayrimenkul hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır (6325 sayılı Kanun m.18/B)
Ülkemizde sık karşılaşılan ve günden güne de sayısı artan uyuşmazlıkların dava ile çözümünün uzun zaman almasının önüne geçilmesi için amaçlanan arabuluculuk sisteminde yaşanan son gelişmeleri Alaşehir'li hukukçu Kadir Hakan Erdem değerlendirdi.

Bu müessese adından da geldiği üzere bir arabulucu eşliğinde orta yolun taraflar arasında bulunarak kısa yoldan çözüme ulaşılması yargının da yükünü hafifletilmesi amacıyla hayata geçirildiğini belirten Hukukçu Kadir Hakan Erdem; "Öncelikle Arabuluculuk nedir sorusunun cevabını verelim. Bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleriyle seçtikleri tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurdukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk, uyuşmazlığın mahkeme dışı, hızlı ve kesin bir şekilde çözülmesini amaçlayan bir usul hukuku kurumudur.

Diğer bir ifade ile arabuluculuk, tarafların, bir veya daha fazla arabulucunun yardımı ile bir anlaşmaya varmak için ihtilaflı meseleler üzerinde görüşme yaptıkları bir uyuşmazlık çözüm sürecini ifade eder. Daha detaylı bir tanıma göre ise arabuluculuk, üçüncü kişinin tarafları bir araya getirerek müzakere edebilmelerini sağladığı ve aralarındaki iletişimi kolaylaştırdığı, çözüme ilişkin karar verme yetkisinin taraflarda kaldığı, sürece ilişkin tavsiye veya karar verme yetkisinin ise üçüncü kişide olduğu bir yapılandırılmış uyuşmazlık çözüm sürecidir.

Kanun’un amacı, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir. Kanun, hem millî hem de yabancılık unsuru taşıyan, yani milletlerarası nitelikteki uyuşmazlıklarda uygulanır. Kanun’un uygulanması için uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olması gerekir. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıkları, arabuluculuğa elverişli kabul edilmiştir

Dava şartı arabuluculuk kapsamına, işçi-işveren uyuşmazlıklarında, ticari uyuşmazlıklarda ve tüketici uyuşmazlıklarında ve 01.09.2023 tarihi itibari ile Gayrimenkul hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır (6325 sayılı Kanun m.18/B)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.