Turist rehberleri Alaşehir'i gezdi
Turist rehberleri Alaşehir'i gezdi
İzmir Profesyonel Rehberler Odası üyesi turist rehberleri, turizmde ayrıcalıklı bir yeri olan Alaşehir'i her yönüyle tanıdılar
Yurdumuzun dört bir yanında üzümü ve yeşil bağları, sarıkız Maden Suyu, tarihi eserleri, elması, kestanesi, ekmeği ve hala Yörük yaşamı sürülen köyleriyle ünlü Alaşehir, İZRO'ya bağlı Profesyonel Turist Rehberlerini ağırladı. Kente her zaman turist gruplarıyla gelip yalnızca Saint Jean (Aziz Yuhanna) Kilisesi'ni görüp dönmek zorunda kalan turist rehberleri bu kez, Alaşehir'in gezi rotası üzerinde olmayan diğer tarihi eserlerini de gördü.
M.Ö. 150-138 tarihleri arasında Bergama Kralı'nın kardeşi 2. Attalos Philadelphos tarafından kurulan ve "Kardeşseverlik" anlamına gelen kurucusunu adını alan Philadelphia, 1400'lere dek bu adla anıldı ve Yıldırım Beyazıt'ın, kenti en yüksek noktadan gördükten sonra ad değiştirdi ve Beyazıt'ın "Ne ala şehir!" sözünden sonra Alaşehir oldu. Ki bu Alaşehir, o günlerden bu yana sınırları içinde Kurşunlu Han gibi önemli bir yapıyı, kent surlarını ve bugünlere ulaşan 2 kapısını, antik tiyatro ve stadyumu, Osmanlı'dan kalma bir kaç evi ve Cumhuriyet döneminde yapılan önemli tarihi yapıları bünyesinde barındırmaktadır.
Bu arada, 5 Eylül 1922 Kurtuluş Günü öncesinde düşman askerlerince taş üstünde taş bırakmadan yakılıp yıkılan kent, Cumhuriyet döneminde yeniden yapılandırılmış ve Türkiye'de Hipodamik kent planını (Izgara Planını) ilk uygulayan kentlerden biri olmuştur.
Kentlerin, dolayısıyla yurdumuzun tanıtılmasında en büyük pay sahibi olan profesyonel turist rehberleri kentte, Alaşehir Belediye Başkanlığı tarafından ağırlandılar. Belediye Başkanı Danışmanı Sami Çeltikoğlu, rehberlerle birlikte Toptepe Belediye Tesislerinde öğle yemeğinde beraber olup, rehberlerle sohbet etti. Bu sohbet sırasında Alaşehir'e yapılabilecek turistik yatırımlar ve hemen yapılabilecekler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Tura katılan rehberlerden biri olan ve geziyi İZRO ve Alaşehir Belediyesi ile birlikte organize eden, Hürriyet Gazetesi Alaşehir eski muhabirlerinden Mehmet Aydın, Alaşehir'de bir Kent Arşiv Müzesi ve bir de Etnografya Müzesi kurularak, hem bugün nüfusu 100.000'i aşan Alaşehirlilerin, hem de her yaştaki öğrencinin yararına sunulmasını talep etti. Belediye başkanı danışmanı Sami Çeltikoğlu, "Şehrimiz İzmir- Pamukkle yol güzergahında olmasına rağmen istediğimiz tanıtımı sağlayamadık. Ancak bundan sonra dünyaca ünlü sultaniye üzümü, yöreye özel kapam yemeği,ekmeği, yöresel Türk Evi,St.Jean Kilsesi, Yıkdırım Beyazıt Camii,Kurşunlu Han,Kütüphane,Şeyh Sinan Camii, Kütük Minare,Alaşehir Surları bu gün itibariyle ziyaret edilebilecek tarihi değerlerimiz, bunlara yenilerini de ilave ederek, turizm alanında yeni alanlar yaratacağız, sizlerin de önerilerini değerlendireceğiz."dedi.
İZRO Yönetim Kurulu Başkanı N.Nebil Altınel de Alaşehirlilere ve Alaşehir Belediyesi'ne kendilerine gösterdikleri bu yakın ilgi ve desteklerinden dolayı Belediye Başkanı Danışmanı Sami Çeltikoğlu’na, Belediye Halkla İlişkiler Müdürü Erkan Boğa'ya ve Belediye Basın Danışmanı Osman Oruç'a birer teşekkür plaketi verdi. Alaşehir'in, turizmde bugün olduğu yerden daha yukarıda olması gerektiğini, yukarıda sayılan tarihi eserleri yanında Salı Pazarı ile de bir ilgi odağı olabileceğini belirtti.
Alaşehir’in tarihi ve turistik yerlerini gezip incelemelerde bulunan rehberler, gezi kapsamında Alaşehir'e bağlı Akkeçili Köyü Camisi'ni de gören profesyonel turist rehberleri, bir köyde böyle güzel bir caminin olabileceğine görene dek ihtimal vermediklerini söylemişler, camiye hayran kaldılar.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.