ÜZÜM BAĞLARINDA KIŞ MESAİSİ BAŞLADI
ÜZÜM BAĞLARINDA KIŞ MESAİSİ BAŞLADI
Alaşehir ve yöresinde hasat sezonunun sona ermesi ile 200 bin dekar alanı kapsayan üzüm bağlarında kış mesaisi başladı. Üreticiler Ellerinde makaslarla bağlardaki sürgünleri keserek budama çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor.
Alaşehir’de bağ bozumunun ardından kış mevsiminde uykuya geçen bağlarda yeni sezon hazırlıkları kapsamında budama işlemine geçildi. Sabah saatlerinde yapraklarını dökmüş bağların arasına giren budakçılar, üzümün kalitesi ve verimini artırmak için ter döküyorlar. Budak yapan işçilerin yevmiyesi ise 300 TL ile 350 TL arasında değişiyor.
Doğru budama işlemini yapmak için titizlikle çalışan işçiler, gelecek sezonun verimini belirleyecek üzerinde daha fazla meyve gözü bulunan taze asma çubuklarını bırakırken, eski, ince ve az gözlü çubukları ise kesiyor. Son günlerde havaların iyi gitmesiyle işe koyulan işçiler, binlerce dönümlük arazilerde yoğunluk oluşturuyor.
“YILIN 10 AYI BAĞLARDA MESAİ DEVAM EDİYOR”
Alaşehir'de 20 dönümlük bir alanda üzüm üreticiliği yapan Mehmet Kocatepe, yapılan tüm çalışmaların Mayıs ayı sonuna kadar süreceğini belirterek,
"Bağımızda Alfonso türü üzüm yetiştiriyorum. Yaş üzüm üretimi yapacağımız için titiz bir çalışma programı uyguluyoruz. Budama ve asma çubuğu bağlama işlemlerinin ardından Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan çalışmalar kapsamında gübreleme, topak havalandırma ve ilaçlama çalışmaları gerçekleştireceğiz. Sonrasında yaklaşık bir ay kadar bir boşluğumuz oluyor. O süre içerisinde dinlenme fırsatı buluyoruz. Sonrasında yapraklar çıkmaya başlıyor ve yaprak toplama işlemleri ile yeniden işlere başlıyoruz. Sonrasında ise üzümlerimiz yetişip kesilene kadar hiç dinlenme fırsatımız olmuyor. Yani bir sene içerisinde gün bazında toplasanız maksimum bir, bir buçuk ay bağa gitmeyip dinlenme fırsatı buluyoruz. Onun haricinde gece gündübağlarımızda kaliteli üzüm yetiştirebilmek için canla başla mücadele veriyoruz. Bizler çalışarak elimizden geleni yapıyoruz ve afatsız bir sezon geçirmek ise en büyük arzumuz" dedi.
“YANLIŞ BUDAMA ÜRÜNDE REKOLTE KAYIPLARINA NEDEN OLABİLİR”
Alaşehir’de 40 dönümlük bağında sultaniye cinsi üzüm üreticiliği yapan Ahmet Avcı isimli vatandaş ise yanlış budamanın üründe rekolte kayıplarına neden olabileceğini belirterek, "bağda budama işlemine başlanılması için bağda yaprakların dökülmesinin mutlaka beklenmesi gerek. Bağda budama bağın gelişimini, kalitesini ve verimini artırır. Asma, dinlenme devresinden yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alış verişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem bu dönemdir. Yaprağı dökülmeyen bağ budanmamalıdır.”dedi.
“BU DÖNEMLER BUDAMA İÇİN EN UYGUN DÖNEM”
Yaprağı dökülmemiş olan bağların budanması halinde, asmanın ürettiği organik bileşiklerin dallara, gövdeye ve kök bölgesine iletilmesinin engellenmiş olacağını ifade eden üzüm üreticisi Avcı, “Bunun sonucunda da asma yeterince organik bileşikleri depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer. Yapraklar doğal yollarla kendiliğinden dökülmeli. Eğer yaprağı dökülmeyen bir bağ budanırsa gelecek yıl yüzde 30 verim kaybı oluşabilir. Bölgemiz için en uygun dönem Aralık ayının ortalarından itibaren başlıyor. Hava şartlarına ve bağda yaprakların dökülmesine göre bu dönem değişebilir” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.